Ingredience: | |||||
hovězí plec vcelku | 800 g | černé pivo | 300 ml | hovězí vývar nebo voda | 150 ml |
granulovaný česnek nebo 8 stroužků čerstvého | 3 lžíce | hladká mouka | 6 lžic | sádlo | 2 lžíce |
cibule | 3 ks | sůl | dle chuti | mletý pepř | dle chuti |
Někdo má rád pivo do bříška, někdo zase do hrnce a do pekáčku. Já používám tu druhou variantu a u tohoto receptu v černém provedení.
Maso ponecháme vcelku, opláchneme, osušíme a vetřeme do něj sůl a česnek a obalíme v hladké mouce.
Do papiňáku na lžíci rozehřátého sádla dáme maso prudce ze všech stran opéct. Maso z hrnce vytáhneme, do výpeku přidáme zbývající dvě lžíce sádla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme do zlatavé barvy. Neustále mícháme a dáváme pozor, aby se cibule nepřipálila.
Poté maso vložíme zpět, zalijeme pivem a vývarem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu vaříme pod tlakem na slabém plameni 50 minut.
Pokud budeme maso dusit v obyčejném hrnci, podlijeme pivem a vývaru přidáme tolik, aby bylo maso z poloviny ponořené. Za občasného podlití vývarem dusíme doměkka cca 160 minut. Záleží na kvalitě masa.
Měkké maso z hrnce vytáhneme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Je-li na náš vkus příliš řídká, můžeme ji silným varem zredukovat na hustší konzistenci.
Maso naporcujeme a podáváme s bramborovou kaší, přelité šťávou.
Pokud použijeme čerstvý česnek, oloupané stroužky nakrájíme na tenké plátky a ty přidáme ke zlátnoucí cibuli jen lehce rozvonět.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI