Ingredience: | |||||
plát hovězího masa na roládu | 800 g | nahrubo nastrouhaná cuketa | 400 g | debrecínský špek | 200 g |
nadrobno nakrájená cibule (1 středně velká) | 120 g | šalvěj | 10 lístků | hořčice | 1 lžíce |
olej | 2 lžíce | Solamyl (na zahuštění) rozmíchaný v trošce studené vody | 1 lžička | sůl | dle chuti |
mletý pepř | špetka |
V tomto případě je hovězí roláda připravována v papiňáku. Postup je úplně stejný jako při běžném dušení, jen doba přípravy se trošku protáhne.
Nastrouhanou cuketu mírně osolíme a necháme 15 minut vypotit (pustit šťávu). Poté ji dáme do jemného cedníku a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny.
Ze špeku nařežeme širší špalíčky do náplně a zbytek špeku nakrájíme na úzké, kratší nudličky.
Maso z obou stran naklepeme, nejlépe přes potravinářskou folii a po obou stranách osolíme a zlehka opepříme.
Plát masa otočíme tou horší stranou nahoru, potřeme hořčicí a rovnoměrně po celé ploše naneseme vymačkanou cuketu.
Dále poklademe širšímu špalíčky špeku a lístky šalvěje.
Plát zavineme do rolády a pevně omotáme provázkem.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zbytek nakrájeného špeku společně s cibulí a necháme restovat dorůžova.
Vložíme roládu, prudce ze všech stran ji opečeme a poté podlijeme do poloviny masa. Pokud nám zbylo trochu nastrouhané cukety, nasypeme ji na maso, hrnec přikryjeme poklicí a za občasného podlívání dusíme doměkka.
Měkké maso vytáhneme a odstraníme provázek.
Šťávu podle potřeby zahustíme vodou se solamylem, dochutíme solí a pepřem a necháme 2 minuty provařit.
Maso naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží, nebo s houskovým knedlíkem.
Já jsem roládu dusila v papiňáku. Postup je úplně stejný. Po prudkém opečení podlijeme 350 ml horké vody. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni pod tlakem 35 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, doděláme šťávu a podáváme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI