Hovězí roláda s cuketou a šalvějí zpět

Ingredience:
plát hovězího masa na roládu800 gnahrubo nastrouhaná cuketa400 gdebrecínský špek200 g
nadrobno nakrájená cibule (1 středně velká)120 gšalvěj10 lístkůhořčice1 lžíce
olej2 lžíceSolamyl (na zahuštění) rozmíchaný v trošce studené vody1 lžičkasůl dle chuti
mletý pepř špetka
plát hovězího masa na roládu 800 g, nahrubo nastrouhaná cuketa 400 g, debrecínský špek 200 g, nadrobno nakrájená cibule (1 středně velká) 120 g, šalvěj 10 lístků, hořčice 1 lžíce, olej 2 lžíce, Solamyl (na zahuštění) rozmíchaný v trošce studené vody 1 lžička, sůl dle chuti, mletý pepř špetka

Příprava

V tomto případě je hovězí roláda připravována v papiňáku. Postup je úplně stejný jako při běžném dušení, jen doba přípravy se trošku protáhne.

Nastrouhanou cuketu mírně osolíme a necháme 15 minut vypotit (pustit šťávu). Poté ji dáme do jemného cedníku a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny.
Ze špeku nařežeme širší špalíčky do náplně a zbytek špeku nakrájíme na úzké, kratší nudličky.
Maso z obou stran naklepeme, nejlépe přes potravinářskou folii a po obou stranách osolíme a zlehka opepříme.
Plát masa otočíme tou horší stranou nahoru, potřeme hořčicí a rovnoměrně po celé ploše naneseme vymačkanou cuketu.
Dále poklademe širšímu špalíčky špeku a lístky šalvěje.
Plát zavineme do rolády a pevně omotáme provázkem.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zbytek nakrájeného špeku společně s cibulí a necháme restovat dorůžova.
Vložíme roládu, prudce ze všech stran ji opečeme a poté podlijeme do poloviny masa. Pokud nám zbylo trochu nastrouhané cukety, nasypeme ji na maso, hrnec přikryjeme poklicí a za občasného podlívání dusíme doměkka.
Měkké maso vytáhneme a odstraníme provázek. 
Šťávu podle potřeby zahustíme vodou se solamylem, dochutíme solí a pepřem a necháme 2 minuty provařit.
Maso naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží, nebo s houskovým knedlíkem.

2014-11-28 Hlavní chody

Poznámka

Já jsem roládu dusila v papiňáku. Postup je úplně stejný. Po prudkém opečení podlijeme 350 ml horké vody. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni pod tlakem 35 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, doděláme šťávu a podáváme.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI