Ingredience: | |||||
hovězí krk, nebo pero | 600 g | sádlo | 2 - 3 lžíce | rajčatová šťáva | 1 balení |
malý rajčatový protlak | 1 ks | hladká mouka | 1 - 2 lžíce | malá cibule | 2 ks |
mletá skořice | 1 lžička | badyán | špetka | celý pepř | dle chuti |
cukr | dle chuti | sůl | dle chuti | lístky bazalky | dle chuti |
Příloha: | |||||
houskový knedlík | dle potřeby |
Mám pro vás tip na skvělý oběd. Hovězí s rajskou zná asi úplně každý, ale každý ji dělá jinak. Já jsem byla zvyklá dělat ji podle babiččina receptu, ale včera jsem ji připravila "trochu jinak" a věřte, bylo to famózní! Ze základní receptury jsem odebrala nové koření, bobkový list a na místo toho jsem přidala skořici, špetku badyánu a bazalku. Kdo by rád zkusil rajskou jinak, můžete tedy podle dnešnímu receptíku a kdo by raději zůstal u klasiky, nechť se podívá na sestřih z 9. dílu pořadu Vaříme s Vendy, kde jsme klasickou rajskou s Vendulkou vařily.
V hrnci v osolené vodě si uvaříme hezký kousek hovězího masa předního. Po vychladnutí vyjmeme maso a nakrájíme na plátky. Vývar si odložíme na později, nebo jej využijeme na polévku.
Na sádle uděláme z mouky světlou jíšku, přidáme na jemno nakrájenou cibuli trochu soli, trochu cukru, promícháme a zalijeme rajčatovou šťávou v krabičce a jedním protlakem. Do čajového sítka vložíme celý pepř a lístky bazalky. Směs zamícháme, zalijeme vodou (nebo odloženým vývarem), přidáme sítko a necháme vařit. Po uvaření přepasírujeme přes cedník. Na talíř naservírujeme houskové knedlíky, plátky uvařeného hovězího masa a přelijeme rajskou omáčkou.
Doporučuji bazalku z českých skleníků z Miroslavi u Brna, které nakoupíte ve všech větších obchodech. Poznávací znamení pro Bylinky.cz je: "Jsou to bylinky v hranatém květináčku."
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI