Hovězí se šípkovou omáčkou a hrnkový pažitkový knedlík zpět

Ingredience:
hovězí kýta750 glibová slanina75 gcibule2 ks
mrkev2 ksceler3 řapíkyšípková zavařenina200 g
červené víno1 dclbobkový list2 ksnové koření3 kuličky
kořice špetkacitrnonová kůra špetkahřebíčky4 ks
tymián1/2 lžičkyjáhlové vločky na zahuštění2 hrstismetana na zjemnění
sůl dle chutipepř špetkaghíčko dle potřeby
Knedlíky:
hrubá mouka1 hrnekmléko1 hrnekvejce2 ks
špaldový rohlík2 kssůl1 menší lžičkapažitka2 lžíce
olej na vymazání hrnků
hovězí kýta 750 g, libová slanina 75 g, cibule 2 ks, mrkev 2 ks, celer 3 řapíky, šípková zavařenina 200 g, červené víno 1 dcl, bobkový list 2 ks, nové koření 3 kuličky, kořice špetka, citrnonová kůra špetka, hřebíčky 4 ks, tymián 1/2 lžičky, jáhlové vločky na zahuštění 2 hrsti, smetana na zjemnění, sůl dle chuti, pepř špetka, ghíčko dle potřeby, hrubá mouka 1 hrnek, mléko 1 hrnek, vejce 2 ks, špaldový rohlík 2 ks, sůl 1 menší lžička, pažitka 2 lžíce, olej na vymazání hrnků

Příprava

Tuhle omáčku jsem měla jen jednou v životě a od té doby jsem jí vždycky chtěla zkusit uvařit doma. Takže když jsem konečně sehnala šípkovou zavařeninu, nebylo proč váhat. Všichni jsme si opravdu pochutnali.

Maso nakrájíme na plátky a zprudka orestujeme v hrnci na ghíčku, dokud se nezatáhne. Vyndáme ho a na výpeku orestujeme cibulku a ostatní zeleninu, nakrájenou na kostičky. Chvíli společně opékáme. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, pak dolijeme vodou nebo vývarem. Přidáme zavařeninu, koření a vrátíme do hrnce také maso. Necháme zvolna dusit minimálně hodinu. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme tyčovým mixérem (to ale musíme nejdříve vyndat hřebíček, nové koření a bobkový list). Nakonec omáčku dochutíme solí a zahustíme asi dvěma hrstmi jáhlových vloček. Ještě krátce provaříme a znova rozmixujeme. Můžeme zjemnit trochou smetany.

Knedlíky:
V míse smícháme mouku, mléko, žloutky, sůl a pažitku. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do těsta. S bílků vyšleháme tuhý sníh a také opatrně vmícháme. Hrnky si pořádně vymažeme olejem a plníme asi do 3/4. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou asi do poloviny výšky hrnků. Až se voda začne vařit, přiklopíme hrnec pokličkou a vaříme 30 minut.

2016-02-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI