Ingredience: | |||||
kulatozrnná rýže | 400 g | sušené hříbky | 40 g | růžové polosuché víno | 200 ml |
vývar (zeleninový/hovězí) | 500 ml | cibule | 1 ks | česnek | 1 stroužek |
sušený tymián | 1 lžička | máslo + silný plátek na závěr | 50 g | olej | 1 lžíce |
sýr Grana Padano nebo parmazán | 50 g | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Dcerka začíná chodit do školky a mně zbývá posledních pár dní do návratu do práce. Takže si užívám klidná dopoledne po svém, a to v kuchyni (smích).
Nejdříve si namočíme sušené houby na 30 minut do teplé vody. V hluboké nepřilnavé pánvi necháme rozpustit máslo společně se lžící oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přisypeme rýži (neproplachujeme!) a dobře promícháme, aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem. Po chvilce vlijeme víno a chvíli povaříme, aby se odpařil alkohol. V momentě, kdy se rýže začne přichytávat, začneme postupně přilévat vývar. Nejlépe vždy jen naběračku a počkat, až se tekutina vsákne a takto až do té doby, než je rýže hotová. To může trvat 20-30 minut podle druhu rýže. Během této doby se raději od pánve nikam daleko nevzdalujeme a pravidelně mícháme. Zhruba uprostřed vaření přidáme okapané houby, tymián a prolisovaný česnek. Se solí opatrně, pokud máme slaný vývar a také sýr bude dost slaný. Když je rýže měkká, vmícháme nastrouhaný sýr a nakonec ještě plátek másla. Risotto by mělo mít krásně krémovou a jemnou konzistenci. Můžeme ještě opepřit čerstvě namletým pepřem a dozdobit hoblinkami sýra a čerstvým tymiánem.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI