Hummus: | |||||
vařená cizrna | 800 g | citron | 2 ks | sezamová pasta tahíni | 150 ml |
vývar z cizrny | trocha | římský kmín | špetka | sůl | špetka |
Masová směs: | |||||
čerstvě mleté maso | 500 g | velká cibule | 1 ks | piniové oříšky | velká hrst |
mandlové hranolky | velká hrst | mleté nové koření | 1 lžička | majoránka | 1 lžička |
skořice | 1/2 lžičky | uzená paprika | 1/2 lžičky | sůl | špetka |
drcený pepř | špetka | olivový olej | trochu |
Bylo na čase přidat recept na jednu z nejoblíbenějších arabských pomazánek - hummus.
Hummus je přesně jednou z těch věcí, které mám doma stále po ruce. Hodí se naprosto vždy - jako dobrá snídaně, svačina dětem do školy, vydatný oběd i chutná večeře.
Dnešní verze je obědová, proto je lehce vylepšená, přidala jsem směs restovaného mletého masa, piniových oříšků a mandlí. Maso je samozřejmě hovězí (jak jinak u nás) a čerstvě mleté. Ovšem jehněčí by taky nebylo marný.
Samotný hummus se připravuje z vařené cizrny, která se spolu s citronovou šťávou, sezamovou pastou a solí rozmixuje na hladký krém. Často se přidává i špetka římského kmínu nebo česnek.
Pokud chcete mít pomazánku opravdu hodně krémovou, radím vám uvařit cizrnu hodně do měkka. Hodně měkkou cizrnu poznáte podle toho, že se začne oddělovat slupka od zrna. Do hotové pomazánky můžete také vmíchat trochu zakysané smetany, i to ji hodně zjemní.
Při servírování se pomazánka bohatě zalije olivovým olejem, může se posypat i na drobno pokrájenou hladkolistou petrželkou nebo mletou paprikou.
Uvařenou, ještě vlahou cizrnu dáme do mixéru, přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu, dle chuti římský kmín a sůl, a celé to rozmixujeme na hladký krém. Podle potřeby naředíme vývarem z cizrny.
Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mleté maso, všechna koření a za stálého míchání chvilku restujeme.
Nakonec vmícháme opražené piniové oříšky a mandle.
Hummus servírujeme bohatě posypaný masovou směsí s oříšky a zalitý olivovým olejem. Přílohou je samozřejmě pita, a dále čerstvá a nakládaná zelenina.
Pita v tomto případě naprosto nahrazuje příbor. Žádné vidličky, lžičky a podobně...prostě jen utrhněte kousek chleba, zalovte v talíři a šup s tím do pusy. A pokud chcete správně vystihnout atmosféru, žádný stůl a židle. Všechno vyskládejte na velký kulatý tác, ten položte na zem, kolem poházejte pár malých polštářků a můžete zvát k obědu :o). Přiznám se, že tento způsob stolování mě hrozně baví.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI