Hummus s masem a oříšky zpět

Hummus:
vařená cizrna800 gcitron2 kssezamová pasta tahíni150 ml
vývar z cizrny trochařímský kmín špetkasůl špetka
Masová směs:
čerstvě mleté maso500 gvelká cibule1 kspiniové oříšky velká hrst
mandlové hranolky velká hrstmleté nové koření1 lžičkamajoránka1 lžička
skořice1/2 lžičkyuzená paprika1/2 lžičkysůl špetka
drcený pepř špetkaolivový olej trochu
vařená cizrna 800 g, citron 2 ks, sezamová pasta tahíni 150 ml, vývar z cizrny trocha, římský kmín špetka, sůl špetka, čerstvě mleté maso 500 g, velká cibule 1 ks, piniové oříšky velká hrst, mandlové hranolky velká hrst, mleté nové koření 1 lžička, majoránka 1 lžička, skořice 1/2 lžičky, uzená paprika 1/2 lžičky, sůl špetka, drcený pepř špetka, olivový olej trochu

Příprava

Bylo na čase přidat recept na jednu z nejoblíbenějších arabských pomazánek - hummus. 

Hummus je přesně jednou z těch věcí, které mám doma stále po ruce. Hodí se naprosto vždy - jako dobrá snídaně, svačina dětem do školy, vydatný oběd i chutná večeře.

Dnešní verze je obědová, proto je lehce vylepšená, přidala jsem směs restovaného mletého  masa, piniových oříšků a mandlí. Maso je samozřejmě hovězí (jak jinak u nás) a čerstvě mleté. Ovšem jehněčí by taky nebylo marný.

Samotný hummus se připravuje z vařené cizrny, která se spolu s citronovou šťávou, sezamovou pastou a solí rozmixuje na hladký krém. Často se přidává i špetka římského kmínu nebo česnek. 

Pokud chcete mít pomazánku opravdu hodně krémovou, radím vám uvařit cizrnu hodně do měkka. Hodně měkkou cizrnu poznáte podle toho, že se začne oddělovat slupka od zrna. Do hotové pomazánky můžete také vmíchat trochu zakysané smetany, i to ji hodně zjemní.

Při servírování se pomazánka bohatě zalije olivovým olejem, může se posypat i na drobno pokrájenou hladkolistou petrželkou nebo mletou paprikou.

Uvařenou, ještě vlahou cizrnu dáme do mixéru, přidáme sezamovou pastu, citronovou šťávu, dle chuti římský kmín a sůl, a celé to rozmixujeme na hladký krém. Podle potřeby naředíme vývarem z cizrny.

Cibuli nakrájíme na drobno a na olivovém oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mleté maso, všechna koření a za stálého míchání chvilku restujeme. 

Nakonec vmícháme opražené piniové oříšky a mandle.

Hummus servírujeme bohatě posypaný masovou směsí s oříšky a zalitý olivovým olejem. Přílohou je samozřejmě pita, a dále čerstvá a nakládaná zelenina.

Pita v tomto případě naprosto nahrazuje příbor. Žádné vidličky, lžičky a podobně...prostě jen utrhněte kousek chleba, zalovte v talíři a šup s tím do pusy. A pokud chcete správně vystihnout atmosféru, žádný stůl a židle. Všechno vyskládejte na velký kulatý tác, ten položte na zem, kolem poházejte pár malých polštářků a můžete zvát k obědu :o). Přiznám se, že tento způsob stolování mě hrozně baví. 

2013-12-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI