Humr s pikantní česnekovou omáčkou zpět

Ingredience:
humr1 ksbílé víno2 dclšťáva z jednoho citrónu
ciabatta1 ksčesnekový sos dle chutimíchaná zelenina dle chuti
humr 1 ks, bílé víno 2 dcl, šťáva z jednoho citrónu , ciabatta 1 ks, česnekový sos dle chuti, míchaná zelenina dle chuti

Příprava

Minule jsem se vámi podělila o zážitek z místního chovu humrů a dnes jsem měla jednoho k večeři.

Pro mě to byla první zkušenost. Humra pořídil Martin cestou z práce, půl kilový humr stojí v přepočtu cca 400Kč. Když ho přítel vyndal z tašky, humr ožil. V prvních chvílích jsem se ho nechtěla ani dotknout, ale měl svázaná klepeta, tak jsem se po chvíli osmělila. Po sérii fotek, při kterých mi humr nechtěl chvílemi pózovat a vydával se na útěk, jsme ho dali do lednice, která mu slouží k uklidnění, tudíž po lednici nekorzoval tam a zpět, ale v klidu „spal“. Mezitím jsme do velkého hrnce plného vody přidali cca 2dcl bílého vína a jeden vymačkaný citron. Vodu nesolíme, jinak maso ztvrdne! S humrem jsem se po vyjmutí z lednice, rozloučila „hubanem“ a šel na onen svět, v jeho případě to byla cesta do hrnce a potom na talíř. 

Ve vroucí vodě se humr vařil 11minut, ze začátku je nutné ho přidržet vařečkou nebo ho držet pod poklicí. Je to ale pouze chvilkový zápas s jasným vítězem.:-(

Červeného humra začneme porcovat a dostávat se k jádru věci, což je ta méně příjemná část. Nejprve se humr vezme za hlavu a za zadní část, která jde lehce oddělit, protože drží na bláně. Následně otrháme všechny končetiny, co jdou, velká klepeta si ponecháme, v nich je maso také, hlavu vyhodíme a do zadní části se musíme dostat kladívkem, paličkou nebo speciálně upravenými kleštěmi. Humří maso musíme očistit od vnitřností, které jsou na první pohled znatelné. Podáváme s miskami, z nichž jedna je na skořápky a ve druhé je voda s citronem na mytí rukou.

My jsme si k humrovi dali pouze zdejší ciabattu s tymiánem a česnekem, pikantní česnekový sosík a míchanou zeleninu, je jedno jakou zeleninu zvolíte. V prvním momentu jsem byla omámená chutí, nic jako humří klepeto jsem ještě nejedla, ale celkově je podle mě humr akorát drahá obří kreveta.

Každopádně, když budete mít možnost i nějakou tu kačku navíc (u nás je přece jen dražší), neváhejte, kupte, uvařit ho je chvilka a není to nic složitého. V tomto případě vám přeji super zážitek a můžete být zvědaví, s čím přijdu příště ;)

Zajímavých příležitostí je spousta!

2013-10-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy15 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI