Husí prsa na jablkách, zázvoru s mrkvovo cizrnovým pyré zpět

Ingredience:
husí prsa s kostí2 ksjablka3 ksvelká cibule1 ks
rozinky hrstsušený tymián3 - 4 lžičkytřtinový cukr1 lžíce
červený vinný ocet2 lžícemletý zázvor1 lžičkakurkuma1 lžička
olej dle potřeby
Pyré:
cizrna v nálevu1 plechovkamrkev2 - 3 kshrubozrnná sůll dle chuti
vícebarevný pepř dle chuticitron - šťáva z něj1/2 ks
husí prsa s kostí 2 ks, jablka 3 ks, velká cibule 1 ks, rozinky hrst, sušený tymián 3 - 4 lžičky, třtinový cukr 1 lžíce, červený vinný ocet 2 lžíce, mletý zázvor 1 lžička, kurkuma 1 lžička, olej dle potřeby, cizrna v nálevu 1 plechovka, mrkev 2 - 3 ks, hrubozrnná sůll dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, citron - šťáva z něj 1/2 ks

Příprava

Když jsem listovala svým oblíbeným časopisem o vaření, zaujala mě tam zmíněná pranostika. Kdo si na svatého Martina nedá pečenou husu, bude po celý rok hladovět. Jelikož husu jsem u nás doma nikdy nepekla, rozhodla jsem si ji zkusit tak zvaně nanečisto, abychom si na svatého Martina mohli pochutnat. Přeci bych nemohla riskovat naplnění pranostiky.

Husí prsa si opláchneme a osušíme. Nasolíme je a opepříme. Jablka si zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, stejně tak na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli. Na troše oleje si na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájená jablka a opékáme. Po chvíli přidáme koření, tedy zázvor a kurkumu. Promícháme, až se nám koření rozvoní. Poté přidáme rozinky a směs červeného octu smíchaného se třtinovým cukrem. Prohřejeme a promícháme. Dáme stranou. Do pekáče si dáme nachystaná husí prsa, posypeme je lžičkou tymiánu a pak přidáme směs jablek, cibule a rozinek a dosypeme zbývající tymián (popřípadě pro výraznější chuť přidáme i snítku čerstvého tymiánu). Podlijeme trochou vody a zakryjeme víkem, nebo pokud nemáme pekáč s víkem, tak dáme pod alobal. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu a pak víko (alobal) sundáme a dopékáme cca 20 - 30 minut. Po odklopení víka pak propíchneme nožem na pár místech husí kůži a v průběhu pečení lžící sbíráme vypečený tuk.

Mezitím si uvaříme okrájenou mrkev, nakrájenou na větší kousky a vaříme v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 10 - 15 minut. Poté si část vody dáme stranou a zbytek slijeme. Slijeme nálev z cizrny a pak si dáme uvařenou mrkev a cizrnu do mísy, přidáme trochu vody, ve které se mrkev vařila, a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. Podle chuti přidáme sůl a pepř a dochutíme citronovou šťávou.

Jakmile jsou husí prsa upečená, vyndáme z trouby a podáváme společně s pyré a směsí jablka, cibule a rozinek.

2017-10-30 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace pyré: časopis FOOD listopad 2017

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI