Ingredience: | |||||
husí prsa s kostí | 2 ks | jablka | 3 ks | velká cibule | 1 ks |
rozinky | hrst | sušený tymián | 3 - 4 lžičky | třtinový cukr | 1 lžíce |
červený vinný ocet | 2 lžíce | mletý zázvor | 1 lžička | kurkuma | 1 lžička |
olej | dle potřeby | ||||
Pyré: | |||||
cizrna v nálevu | 1 plechovka | mrkev | 2 - 3 ks | hrubozrnná sůll | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti | citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
Když jsem listovala svým oblíbeným časopisem o vaření, zaujala mě tam zmíněná pranostika. Kdo si na svatého Martina nedá pečenou husu, bude po celý rok hladovět. Jelikož husu jsem u nás doma nikdy nepekla, rozhodla jsem si ji zkusit tak zvaně nanečisto, abychom si na svatého Martina mohli pochutnat. Přeci bych nemohla riskovat naplnění pranostiky.
Husí prsa si opláchneme a osušíme. Nasolíme je a opepříme. Jablka si zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, stejně tak na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli. Na troše oleje si na pánvi zesklovatíme cibuli, přidáme na kostičky nakrájená jablka a opékáme. Po chvíli přidáme koření, tedy zázvor a kurkumu. Promícháme, až se nám koření rozvoní. Poté přidáme rozinky a směs červeného octu smíchaného se třtinovým cukrem. Prohřejeme a promícháme. Dáme stranou. Do pekáče si dáme nachystaná husí prsa, posypeme je lžičkou tymiánu a pak přidáme směs jablek, cibule a rozinek a dosypeme zbývající tymián (popřípadě pro výraznější chuť přidáme i snítku čerstvého tymiánu). Podlijeme trochou vody a zakryjeme víkem, nebo pokud nemáme pekáč s víkem, tak dáme pod alobal. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu a pak víko (alobal) sundáme a dopékáme cca 20 - 30 minut. Po odklopení víka pak propíchneme nožem na pár místech husí kůži a v průběhu pečení lžící sbíráme vypečený tuk.
Mezitím si uvaříme okrájenou mrkev, nakrájenou na větší kousky a vaříme v osolené vodě do změknutí. Trvá to cca 10 - 15 minut. Poté si část vody dáme stranou a zbytek slijeme. Slijeme nálev z cizrny a pak si dáme uvařenou mrkev a cizrnu do mísy, přidáme trochu vody, ve které se mrkev vařila, a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. Podle chuti přidáme sůl a pepř a dochutíme citronovou šťávou.
Jakmile jsou husí prsa upečená, vyndáme z trouby a podáváme společně s pyré a směsí jablka, cibule a rozinek.
Inspirace pyré: časopis FOOD listopad 2017
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI