Jáhloto s řepou, koprem a pečenými portobello zpět

Ingredience:
jáhly140 gstřední až větší řepa1 ksolej (na potření hub + na vaření)2 + 2 lžíce
střední červená cibule1 ksčesnek, lisovaný1 větší stroužekportobello2 ks
uzená paprika1/2 - 1 lžičkasušená majoránka1 lžičkačerstvý nasekaný kopr hrstka
rýžová smetana100 - 150 ml
jáhly 140 g, střední až větší řepa 1 ks, olej (na potření hub + na vaření) 2 + 2 lžíce, střední červená cibule 1 ks, česnek, lisovaný 1 větší stroužek, portobello 2 ks, uzená paprika 1/2 - 1 lžička, sušená majoránka 1 lžička, čerstvý nasekaný kopr hrstka, rýžová smetana 100 - 150 ml

Příprava

Tak já vám tedy přidám další recept, kdybyste se rozhodli třeba o víkendu vyvařovat. Kdyby náhodou:). Znáte to. A klidně se veřejně přiznám, že jsem se nechala inspirovat. Samozřejmě řepné risotto dnes dělá kdekdo a není k tomu potřeba mnoho návodů. Což samozřejmě nesnižuje jeho skvělou chuť. Já jsem se nechala inspirovat podzimním menu v restauraci Plevel, kde jej podávali s pečeným portobello, což byla nejvíc chutná kombinace (samozřejmě mě pak vůbec nepotěšilo, když přišlo nové menu, ale zase tu sezónnost oceňuji). Krásné portobello obvykle seženu na trhu.

Ale aby to nebylo jen další risotto z bílé rýže, rozhodla jsem se nakonec zpracovat jinou bezlepkovou obilninu – jáhly. O těch si můžete na internetu přečíst spoustu informací. Fakt je, že z pohledu např. složení proteinu jsou na tom mnohem lépe než pšenice, mají antioxidační a protirakovinné účinky (mohou chránit před vypadávání vlasů při chemoterapii) či u potkanů snižovaly triacylglyceroly v krvi. Je to taková příjemná změna do jídelníčku. Na blogu se také můžete dočíst o protizánětlivých a protirakovinných účincích červené řepy. Nakonec jsem se rozhodla přidat také čerstvý kopr a onu „smetanovost“ doladit rýžovou smetanou (můžete samozřejmě použít jakoukoli tolerovanou nebo třeba rozmixovaný kešu krém).

Na první pohled vypadá postup složitě a dlouze, ale vlastně se vše bude vařit tak nějak samo a současně, tedy jak řepa, tak jáhly, a zároveň se bude péct houba. Pokud nejste zvyklí si věci časovat, hezky si to předem rozmyslete (výhoda je, že vám nevadí, když se jáhly dovaří dříve, necháte je odstát a pak se ohřejí při smíchání s ostatními ingrediencemi). Na konci to jen hezky smícháte, přidáte co je potřeba, dozdobíte a můžete baštit.

Jelikož se budou houby péct, rozehřejeme troubu na 175°C. Jáhly před vařením několikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili případné nahořklé chuti. Dáme vařit, aby se jáhly rozvařily do měkka.

Zatímco se vaří jáhly, řepu dobře očistíme, nakrájíme na menší kousky a na trošce vody dusíme do měkka. Jakmile nám řepa změkne, rozmixujeme ji mixérem na pyré. Jáhly i řepa se budou dělat cca 30 minut. Řepu nakrájejte na menší kousky, ať nemusíte dlouho čekat. Mezitím si dáme péct houby.

Houby dobře omyjeme, osušíme utěrkou, potřeme celé olejem, posypeme solí a majoránkou a dáme zapéct na 30 minut při 175°C.

Jakmile máme připravené jáhly a řepu, rozehřejeme zbývající olej v nepřilnavém hrnci a dáme opékat cibulku. Po cca 5 minutách přidáme lisovaný/drcený česnek, necháme rozvonět (minutku) a přidáme jáhly. Vmícháme paprikové koření, pyré z červené řepy a zalijeme rýžovou smetanou. Necháme chvíli povařit, aby se nám spojily chutě (mezitím se nám dopečou ty houby). Nakonec vmícháme nasekaný kopr. 

Rozdělíme na talíř a na jáhloto dáme upečené portobello.

Dobrou chuť.

2017-03-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI