Jáhlové šišky s mákem a brusinkami zpět

Ingredience:
jáhly200 ghladká špaldová mouka100 gškrob3 lžičky
rozemletý mák100 gmáslo2 lžíceskořice2 lžičky
zavařené brusinky na podávání
jáhly 200 g, hladká špaldová mouka 100 g, škrob 3 lžičky, rozemletý mák 100 g, máslo 2 lžíce, skořice 2 lžičky, zavařené brusinky na podávání

Příprava

Jáhly možná neznáš, ale jsou hlavní surovinou dnešního receptu. Vyrábí se loupáním prosa setého (což je obilnina). Dříve se u nás jáhly používaly v kuchyni opravdu hodně, ale nakonec je klasické pšeničné produkty a brambory vytlačily. Jáhly jsou také opravdu bohaté na vitaminy. Obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B. Také mají dostatek  draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. To ale nejsou všechny pozitiva, mají také nižší glykemický index, jejich energie se tedy uvolňuje postupně do těla. To znamená, že budeš mít spoustu síly a nedostaneš brzy hlad. Když k nim přídáš trochu másla, mák, skořici a brusinky, uvidíš, že si opravdu pochutnáš.

1. Jako první si musíme udělat těsto, ze kterého budeme potom válet šišky. To bude největší zábava.

2. Jáhly tedy s maminkou uvařte podle návodu na obalu. 3/4 odeberte a všechny ostatní rozmixujte ve foodprocesoru s hladkou moukou a škrobem. Pokud nemáte foodprocesor, tak použijte třeba tyčový mixér (mívá mixovací nádobu, použijte tu). Tohle ale udělá maminka.

3. Přidejte zbytek jáhel a rukama zapracujte těsto, které bude hezky držet pohromadě a nebude se lepit. Klidně přidejte ještě mouku.

4. Uválejte tenké válečky a ty dejte vařit na páru nebo do vody jen na krátkou dobu. Zhruba asi na 4 minutky.

5. Vyndejte z vody nebo páry a nechte okapat.

6. Rozpalte pánev, přidejte dvě lžíce másla, potom přihoďte šišky a chvíli opékejte, dokud nebudou trochu zlaté. To opět udělá maminka, protože to bude bezpečnější.

7. Až budou šištičky opečené, přidejte mák a skořici, promíchejte a můžete podávat.

8. Na talíři si potom šištičkám přidejte ještě brusinky. Uvidíte, že si pochutnáte!

2015-05-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlaostatní
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI