Jambalaya zpět

Ingredience:
kuřecí prsa nebo vykostěné stehenní řízky500 gklobása Chorizo200 golivový olej2 lžíce
středně velká cibule, nakrájená nahrubo1 ksřapíkatý celer, nakrájený nadrobno2 stonkyčervená nebo zelená paprika, nakrájená na proužky1 - 2 ks
prolisovaný česnek2 stroužkydrcená rajčata2 plechovky (400g)dlouhozrnná rýže, propláchnutá2 hrnky
kuřecí vývar2 lsyrové krevety300 gsůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chutihladkolistá petrželka nasekaná najemno nebo čerstvý koriandr hrst
*Koření:
mletá sladká červená paprika1 lžičkauzená mletá paprika (nemusí být)1 lžičkamletý římský kmín1 lžička
bobkový list2 ksčerstvý nebo sušený tymián dle chuti
kuřecí prsa nebo vykostěné stehenní řízky 500 g, klobása Chorizo 200 g, olivový olej 2 lžíce, středně velká cibule, nakrájená nahrubo 1 ks, řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 2 stonky, červená nebo zelená paprika, nakrájená na proužky 1 - 2 ks, prolisovaný česnek 2 stroužky, drcená rajčata 2 plechovky (400g), dlouhozrnná rýže, propláchnutá 2 hrnky, kuřecí vývar 2 l, syrové krevety 300 g, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, hladkolistá petrželka nasekaná najemno nebo čerstvý koriandr hrst, mletá sladká červená paprika 1 lžička, uzená mletá paprika (nemusí být) 1 lžička, mletý římský kmín 1 lžička, bobkový list 2 ks, čerstvý nebo sušený tymián dle chuti

Příprava

Mezi typické pokrmy kreolské kuchyně patří rozhodně Jambalaya (nebo také yambalaya), pokrm z rýže, masa a zeleniny. S kreolskou kuchyní se setkáte především v americké Louisianě a v New Orleans.

Jídlo připravíte v jednom hrnci nebo ve velké hluboké pánvi a je velice podobné španělské paelle.

Jak to okořenit.... není na to žádný univerzální recept, nachází se zde tedy velký prostor pro Vaši fantazii a experimentování.

Kuřecí maso můžete vynechat, vyzkoušeli jsme to. Ovšem recept Vám zde předkládáme je kompletní, tak jak to má být. Bezmasý pokrm je vhodný pro letní měsíce, kdy obvykle připravujeme lehce stravitelná jídla.

1)  Krevety vložte do vývaru a vařte do chvíle, než zčervenají a a změknou trvá to pár minut. Po uvaření je vylovte děrovanou naběračkou a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je vyloupněte a odložte stranou. 

2) Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo sloupněte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi nebo ve ětším hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, vyjměte naběračkou a odložte stranou. Vložte do hrnce chorizo, opečte a také ho vyjměte  naběračkou a odložte stranou. Do uvolněné pánve vložte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte. Pokud je pánev suchá, kápněte do ní ještě trošku oleje. Přidejte koření, bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět.

Vmíchejte rajčata, rýži, 1,5 litru vývaru (zbytek si ponechte a dolijte v průběhu vaření podle potřeby), přidejte kuřecí maso a chorizo. Osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 20-25 minut aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte petrželku nebo koriandr. Pár lístků si ponechte na ozdobu.

Pokrm neohřívejte nikdy už po ohřátí nechutná tak dobře jako čerstvě dovařený. 

2019-09-17 Hlavní chody

Poznámka

*Zmíněné koření můžete nahradit směsí koření cajun.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI