Ingredience: | |||||
kuřecí prsa nebo vykostěné stehenní řízky | 500 g | klobása Chorizo | 200 g | olivový olej | 2 lžíce |
středně velká cibule, nakrájená nahrubo | 1 ks | řapíkatý celer, nakrájený nadrobno | 2 stonky | červená nebo zelená paprika, nakrájená na proužky | 1 - 2 ks |
prolisovaný česnek | 2 stroužky | drcená rajčata | 2 plechovky (400g) | dlouhozrnná rýže, propláchnutá | 2 hrnky |
kuřecí vývar | 2 l | syrové krevety | 300 g | sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti | hladkolistá petrželka nasekaná najemno nebo čerstvý koriandr | hrst | ||
*Koření: | |||||
mletá sladká červená paprika | 1 lžička | uzená mletá paprika (nemusí být) | 1 lžička | mletý římský kmín | 1 lžička |
bobkový list | 2 ks | čerstvý nebo sušený tymián | dle chuti |
Mezi typické pokrmy kreolské kuchyně patří rozhodně Jambalaya (nebo také yambalaya), pokrm z rýže, masa a zeleniny. S kreolskou kuchyní se setkáte především v americké Louisianě a v New Orleans.
Jídlo připravíte v jednom hrnci nebo ve velké hluboké pánvi a je velice podobné španělské paelle.
Jak to okořenit.... není na to žádný univerzální recept, nachází se zde tedy velký prostor pro Vaši fantazii a experimentování.
Kuřecí maso můžete vynechat, vyzkoušeli jsme to. Ovšem recept Vám zde předkládáme je kompletní, tak jak to má být. Bezmasý pokrm je vhodný pro letní měsíce, kdy obvykle připravujeme lehce stravitelná jídla.
1) Krevety vložte do vývaru a vařte do chvíle, než zčervenají a a změknou trvá to pár minut. Po uvaření je vylovte děrovanou naběračkou a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je vyloupněte a odložte stranou.
2) Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a chorizo sloupněte a nakrájejte na kolečka. V hluboké pánvi nebo ve ětším hrnci rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso, vyjměte naběračkou a odložte stranou. Vložte do hrnce chorizo, opečte a také ho vyjměte naběračkou a odložte stranou. Do uvolněné pánve vložte cibuli, celer, papriku a česnek a zvolna opékejte. Pokud je pánev suchá, kápněte do ní ještě trošku oleje. Přidejte koření, bobkový list a za stálého míchání nechte koření rozvonět.
Vmíchejte rajčata, rýži, 1,5 litru vývaru (zbytek si ponechte a dolijte v průběhu vaření podle potřeby), přidejte kuřecí maso a chorizo. Osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Ztlumte plamen a nechte pomalu vařit 20-25 minut aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte petrželku nebo koriandr. Pár lístků si ponechte na ozdobu.
Pokrm neohřívejte nikdy už po ohřátí nechutná tak dobře jako čerstvě dovařený.
*Zmíněné koření můžete nahradit směsí koření cajun.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI