Jarní kuřátko: | |||||
změklé máslo + na vymazání | 100 g | biocitron | 3 ks | drcený česnek | 3 stroužky |
čerstvá majoránka | 1 hrst | čerstvý tymián | 3 hrsti | jarní kuřátko | 6 ks |
sůl | dle chuti | čerstvě namletý pepř | špetka | ||
Zelenina: | |||||
cherry rajčata | 4 - 6 větviček | střední paprika | 6 ks | cuketa | 2 ks |
celá palice česneku | 1 ks | olivový olej | trochu | sůl | dle chuti |
čerstvě namletý pepř | špetka |
Jaro se začíná probouzet, i když si s námi počasí celkem hraje. A k němu patří malá kuřátka! Maminka si už před nějakou dobou koupila kuchařku Dity P. a právě v ní našla recept na jarní kuřátka.
Moc je chtěla vyzkoušet, takže jsme je společně připravily k obědu. Udělaly jsme dvě kuřátka pro čtyři osoby a musím říct, že nám každému stačila jen půlka, i když to tak nevypadá. Nicméně pro vás mám originální recept na jarní kuřátka s citronem a tymiánem podle Dity.
Příprava kuřátka
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vymažte důkladně máslem a připravte si ingredience na bylinkové máslo: do mísy nastrouhejte kůru z jednoho citronu, přidejte máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a vše promíchejte.
Připravte si kuřátka. Opatrně nadzvedněte kůži na prsou, aby se vytvořila kapsa. Do ní "vmasírujte" část máslové směsi, přetáhněte kůži zpět a další částí směsi pomažte kuře na povrchu. Stejně pokračujte u ostatních kuřátek. Zbývající dva citrony rozkrájejte na šestinky a vždy dva dílky dejte do každého kuřete.
Kuřátka osolte, opepřete, naskládejte na plech prsíčky nahoru a dejte je péct. Po 15 až 20 minutách kuřátka přikryjte alobalem a pečte dalších 20 až 30 minut. Na posledních 5 minut alobal sundejte. Pak kuřátka vyndejte z trouby a nechte je zakrytá alobalem 10 minut odpočívat. Podávejte s připravenou grilovanou zeleninou.
Příprava zeleniny
Předehřejte troubu na 180 °C, zeleninu omyjte a osušte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Cuketu nakrájejte na kolečka a cherry rajčátka nechejte na větvičkách. Palici česneku rozpulte v půlce, aby byly jednotlivé stroužky hezky vidět. Pokud chcete, můžete přidat i pár brambor. Zeleninu vyskládejte na plech, dostatečně ji pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte klidně nějaké bylinky. Plech dejte do trouby a pečte, dokud nebude zelenina měkká. Popravdě, přesnou dobu vám neřeknu (při vaření jsme ji s maminkou nějak neřešily a vyndaly zeleninu v momentě, kdy se nám zdála hotová), ale některé recepty udávají 40 minut. Uvidíte sami!
Že se kuřátka líbila i našemu psímu troubovi, je asi víc než jasné! :) Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI