Ingredience na závitky: | |||||
rýžový papír | dle potřeby | zelenina nakrájená na tenké nudličky např. červená paprika, mrkev, jarní cibulka, čínské zelí, kedlubna | dle potřeby | nakládané bambusové výhonky | dle potřeby |
koriand | hrst | zázvor | kousek | sojová omáčka kikkoman | dle chuti |
vejce + 1 na potření | 2 ks | sezamová semínka | trochu | sůl | špetka |
pepř | špetka | sušený koriandr (nebo čerstvý), kurkuma, sušený česnek, lžička třtinového cukru | špetka | ||
Omáčka: | |||||
rajčatový protlak | cca 200 ml | zázvor | malý kousek | sojová omáčka | 1 lžíce |
třtinový cukr | 1 lžíce |
Jarní závitky jsou typickým asijským jídlem. Jeho součástí bývá zpravidla zázvor, který má velmi výraznou chuť. Proto až ho budete používat v kuchyni, určitě s ním šetřete a budete překvapeni jak moc je jeho chuť příjemná. Trochu sladká, trochu citrusová.
Zázvor se používá třeba také při výrobě skvělé domácí limonády, která vás v létě osvěží. Používá se také do čajů, protože spolu s medem vás může vyléčit ze zimních nachlazení. Zázvor v obchodě vybírejte tak, aby jeho povrch byl co nejvíce hladký bez černých skvrn. Nebojte se k němu přičichnout měl by vonět po citrusech.
Postup
Všechnu zeleninu nakrájejte na tenké nudličky, přidejte koření, vajíčka a zamíchejte a postavte před děti s velkou lžíci. Zapněte troubu a rozehřejte ji na 190 stupňů.
Každý papír postupně namočte asi na na minutu. Vytáhněte, položte na čistou utěrku nebo větší prkénko.
Vezmi lžíci a z misky naber plnou lžíci zeleniny a polož na dolní okraj rýžového papíru.
Maminka: Závitek zabalte podle návodu (tady by měl být obrázek postupu balení) a dá do olejem potřeného plechu.
Opatrně potři opatrně vajíčkem a pomocí lžíčky posyp sezamem.
Takto s maminkou společně udělejte tolik závitků, dokud vám nejdojde náplň nebo rýžový papír.
Připrav si omáčku do které se závitky při jídle namáčejí. Do rajčatového protlaku nastrouhej opatrně zázvor, dej pozor i struhadlo může být ostré. Přilij pomaličku sojovou omáčku, asi jednu velkou lžíci a nasyp stejné množství hnědého třtinového cukru. Když s maminkou nenajedete ten hnědý, můžete klidně použít ten obyčejný bílý, ale dejte ho o maličko miň. Promíchejte a dejte do uzavíratelné mističky.
Hotové závitky nechte vychladnout a zabalte do alobalu nebo naskládejte do nějaké hezké krabičky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI