Ingredience: | |||||
jehněčí kolínka | 2 ks | středně velká červená cibule | 3 ks | vyzrálá rajčata | 2 ks |
česnek | 2 stroužky | červené víno | 300 ml | tuk | 2 lžíce |
máslo | 1 plátek | pepř | dle chuti | sůl | dle chuti |
rozmarýn | 3 větvičky | tymián | 3 větvičky | šalvěj | pár lístků |
čerstvý baby špenát | 4 velké hrsti | brambory | dle potřeby | česnek | 2 palice |
olivový olej | pár kapek |
První jehněčí na Popelčinu. Jehněčí Popelkou prvně připravené. Málokdy se mi stává, že jsem z něčeho rozvrkočená. A chvíle, kdy vařím něco, o čem nemám tušení, jak bude chutnat, to je přesně ta situace (smích).
Cibuli nakrájíme nadrobno a v pánvi na rozpáleném tuku ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku, přidáme k ní pokrájené stroužky česneku, na poloviny rozkrojená rajčata a čerstvé bylinky. Obě kolínka zatáhneme v pánvi po cibuli. Položíme je do pekáčku na cibuli, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přiklopíme a pečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů 2 - 2,5 hodiny. V polovině pečení ho obrátíme. Mezitím si na té samé pánvi svaříme špenát - stačí ho jen krátce prohnat teplem, aby slehl, a potom ho lehce vmícháme do rozšťouchaných, máslem omaštěných brambor. Vyjmeme maso z pekáčku, odložíme ho stranou a udržujeme ho v teple. Základ z pečení propasírujeme zpátky do pánve. Nezahušťujeme ho, pouze zredukujeme podle potřeby a dochutíme solí a pepřem, pokud je třeba. Ke konci v něm pomalu rozpustíme plátek másla, které omáčku zjemní a vyhladí (už nevaříme!).
Česnek na šířku rozkrojíme - stačí odkrojit přibližně jednu třetinu palice, je ale důležité, aby byl nakrojený každý stroužek. Lehce ho pokapeme olejem, osolíme a v zakrytém pekáčku ho pečeme přibližně hodinu (stačí ho tedy přidat k masu do trouby v okamžiku, kdy maso otáčíme).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI