Ingredience: | |||||
jehněčí kolínka o váze cca 270 g | 2 ks | šalotka | 2 ks | řapíkatý celer | 300 g |
kuřecí vývar | 430 g | olivový olej | 50 g | hořčicový olej | 30 g |
mletý rozmarýn | 2 g | sůl | 6 g | čerstvě mletý pepř | dle chuti |
kvalitní růžové víno | 200 g |
Jehněčí maso je jedno z těch nejkvalitnějších. Nicméně je pravda, že ne každému může jehněčí chutnat. V mase jde totiž cítit, že je prostě jiné. Nebudu Vám lhát, tento recept nepotlačí specifickou chuť jehněčího, pokud byste si takový recept přáli, doporučuji tento.
Pokuste se maso koupit nejlépe v bio kvalitě, nebo z nějaké malé farmy. Já maso nakupuji ve farmářské prodejně Náš Grunt. To, že jehně žilo v kvalitních podmínkách je na mase znát, věřte či ne. Navíc Vám příprava takového masa zabere podstatně méně času.
Receptů na jehněčí kolínko je už bezpočet. Já se inspirovala Koko, a místo klasického červeného vína, jsem zvolila růžové. Nicméně ten zbytek jsem si vymyslela sama. Nakonec z toho vzniklo velmi chutné jídlo. K tomu jsem upekla domácí bagetu a byla to vážně slast, namáčet si ji do sosíku, který po upečení kolínka vznikne. Příprava je navíc velmi jednoduchá, tak směle do toho!
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
2. Kolínka omyjte, osušte a pokud to půjde tak i trochu odblaňte.
3. Obě šalotky zbavte slupky a nakrájejte je na půlkolečka. Řapíkatý celer omyjte a nakrájejte jen na menší kousky.
4. Kolínka okořeňte rozmarýnem, osolte je a podle chuti opepřete.
5. Na plotnu dejte pekáč, do něj nalijte oba druhy oleje a zahřejte je.
6. Do pekáče nyní vhoďte celer a šalotku a restujte.
7. Když je šalotka sklovatá, přesuňte šalotku s celerem na jednu stranu pekáče a do té druhé strany, kde jste si udělali místo vložte kolínka a ze všech stran je zatáhněte.
8. Když je maso zatáhlé, přilijte do pekáče víno a kuřecí vývar.
9. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 1 hodinu a 40 minut až 2 hodiny. Maso by mělo být měkké a mělo by jít krásně od kosti.
10. Podávat můžete s domácím nebo kvalitním čerstvým pečivem, pečenými brambory, bramborovou kaší, bramborovými noky či bramborovým knedlíkem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI