Jehněčí kýta: | |||||
jehněčí kýta kostí | 950 g | máslo | 250 g | česnek | 4 stroužky |
čerstvá majoránka | větší hrst | mořská sůl | dle chuti | kuřecí vývar | 200 g |
voda | 200 ml | olivový olej | trochu | ||
Opékané brambory s růžičkovou kapustou: | |||||
větší uvařené brambory | 8 ks | růžičková kapusta | 12 ks | máslo | 1 plátky |
Pažitková omáčka: | |||||
zakysaná smetana | 400 g | pažitka | svazek |
K Velikonocům prostě patří určité pokrmy, ať je to mazanec, beránek nebo třeba velikonoční nádivka. Mezi velikonoční pokrmy patří také jehněčí maso. V České republice není jehněčí maso zas tak oblíbené, což je velká škoda, protože jde o maso velmi kvalitní. Mnoho lidí se jehněčího masa bojí, buď neví, jak jej připravit, nebo naopak se bojí určité pachuti, které by maso mohlo mít. Stačí však dodržet určité postupy a jehněčí maso Vám zachutná, ba dokonce se stane jedním z Vašich nejoblíbenějších jídel. Kvalitní jehněčí maso seženete například v prodejnách Náš Grunt, stejně tak jako český česnek, velmi chutné brambory, farmářské máslo, poctivou zakysanou smetanu i hotový vývar s příhodným názvem Konečně vývar.
Jehněčí kýta:
Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Jehněčí maso očistěte (zbavte všech blan).
Očištěné maso důkladně osolte ze všech stran, potřete jej prolisovaným česnekem a čerstvou majoránkou.
V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a ze všech stran maso prudce zatáhněte.
Maso přendejte do pekáče a přilijte k němu i všechno máslo z pánve na kterém jste maso opekli.
Do pekáče přilijte kuřecí vývar i vodu.
Pekáč zakryjte a dejte do trouby péct na 3 hodiny.
Po třech hodinách maso obraťte, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě hodinu.
Po této době by mělo být maso úplně měkké a mělo by jít krásně od kosti.
Opékané brambory s růžičkovou kapustou:
Růžičkovou kapustu omyjte a chvíli (cca 5 minut) povařte ve vroucí vodě, poté kapustu sceďte a nechte chvíli vychladnout.
Vychladlou kapustu překrojte na půlky, to samé udělejte s uvařenými bramborami.
V pánvi rozehřejte máslo a na něj vhoďte brambory s kapustou.
Opékejte dle Vaší chuti.
Pažitková omáčka:
Pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte se zakysanou smetanou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI