Ingredience: | |||||
jehněčí kýta | 500 g | posekaný rozmarýn | 4 lžičky | česnek | 3 stroužky |
sůl | 1 lžička | olivový olej | 4 lžíce | citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
pepř | dle chuti | slanina | 100 g | cibule | 2 ks |
vývar | 250 ml | ||||
Hrášek: | |||||
hrášek | 400 g | sůl | dle chuti | máslo | 1 lžíce |
U nás jsou Velikonoce hlavně obdobím rodinné pohody a klidu. Každý rok jedeme všichni na chatu, společně barvíme vajíčka, společně usedáme ke stolu a chlapi nás vyšlehají pomlázkou. Tuto tradici miluji a doufám, že se zachová ještě po dlouhou dobu.
Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.
Připravíme si misku a do ní vložíme pokrájený rozmarýn. Oloupeme si česnek a pokrájíme na mini kousky. Přidáme do misky s rozmarýnem. Do misky přidáme také sůl. Také olej. Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme jí do misky. Nakonec přidáme pepř. Celou směs důkladně promícháme.
Nyní si připravíme maso. Kýtu do půlky rozkrojíme a dovnitř přendáme směs z misky. Na prkýnko si poklademe slaninu, kterou dáváme částečně přes sebe. Na slaninu položíme kýtu a převážeme jí provázkem. To bude pro některý boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Já se s tím také poprala. Celou kýtu přendáme do pekáčku slaninou nahoru.
Do pekáčku nalijeme 250 ml zeleninového vývaru. Pokrájíme cibuli na měsíčky a vložíme vedle masa.
Celý pekáček vložíme do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem.
Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší. A také s máslový hráškem. Ten připravíme takto.
Na pánev nasypeme hrášek a ohřejeme. Cca 4 minuty. Osolíme a opepříme ho. Vypneme plotýnku a přidáme kousek másla. Promícháme a můžeme podávat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI