Kachní prsa se švestkovou omáčkou a vůní perníku pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
kachní prsa2 kssůl dle chutipepř dle chuti
sušené švestky100 gmenší cibule1 ksčervené víno nebo vývarcca 200 ml
perníkové koření dle chutitymián dle chutisůl dle chuti
kachní prsa 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, sušené švestky 100 g, menší cibule 1 ks, červené víno nebo vývar cca 200 ml, perníkové koření dle chuti, tymián dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Vánoce, to je luxusní jídlo, vůně perníku a sušené ovoce. A co se stane, když tohle vše spojíte dohromady? No přeci tento recept.

Kachní prsa osolte a zlehka i opepřete. Kůži nařežte na mřížku, aby se lépe propékala, a nechte takto chvíli odpočívat.

Poté rozpalte pánev (vymázávat ji ani nemusíte, a nebo stačí jen velmi zlehka – kachna pouští hodně tuku) a kachní prso na ní z obou stran prudce zatáhněte. Poté stáhněte plamen a propékejte, dokud nebude maso propečené tak, jak si přejete (s nějakou půlhodinkou ale počítejte). Smažte trošku více na straně kůže, tak se vám maso propeče, aniž by se spálilo, a kůže bude krásně křupavá. Hotové dejte na talíř, přiklopte a nechte odpočinout.

Ve výpeku z masa (vypečený tuk si v pánvi trošku zregulujte dle potřeby) osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a na menší kousky nasekané sušené švestky. Až směs začne zlátnout, podlijte červeným vínem, nechte chvíli syčet a poté snižte plamen. Pokud se vína v dětské stravě bojíte (já věřím, že pokud ho chvíli necháte právě na ono „syčení“ vařit, alkohol se odpaří), můžete použít i vývar. Posypte perníkovým kořením, vhoďte i pár snítek tymiánu (nebo trošku sušeného), snižte na mírný plamen a nechte pár minut společně bublat. Dle potřeby a vaší představy případně ještě dořeďte dalším vínem či vodou.

V závěru vyberte bylinky a omáčku projeďte tyčovým mixerem do konzistence, která vám vyhovuje.  U nás je oblíbená hustota spíš až marmelády, ale jistě můžete udělat i tekutější hladkou omáčku.

Jako přílohu jsem připravila bramborové dukátky se sezamem, které k chuti švestek a kachního masa báječně ladí. Recept najdete v již starším článku ZDE na blogu.

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – „obyčejné“ ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (věřím že i tento mezi ně bude patřit) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být.

Dětská specifika:

  • Jde o smažené a poměrně tučné jídlo, navíc připravované s vínem, takže bych nedoporučila dětem do 1 roku.
  • Z ostatního může lehce nadýmavě, případně i alergicky, působit ještě cibule (doporučována od 1 roku).
2016-12-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI