Karbanátky: | |||||
mleté hovězí | 300 g | cibule | 1/2 ks | česnek | 2 stroužky |
parmazán | 2 lžíce | malé vejce | 1 ks | strouhanka | cca 2 lžíce |
kadeřávek | 4 velké listy | oregano | 1/2 lžíce | majoránka | 1/2 lžíce |
muškátový oříšek | na špičku nože | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
olej | dle potřeby | ||||
Kaše: | |||||
dýně Hokkaido | 1/4 ks | větší brambory | 4 ks | šalvěj | 6 lístků |
máslo | dle chuti | mléko | dle chuti | sůl | dle chuti |
Poslední dobou bojuju s nevysvětlitelným přívalem únavy a nechuti cokoli dělat. Jestli mi chybí sluníčko a s tím spojená energie už takhle brzo po začátku podzimu, tak vážně netuším, co budu dělat, až začne zima. Zatím nepomáhá nic, navíc v poslední době i špatně spím, takže se mi to kupí na hromadu a já bych nejradši ze všeho jenom ležela a koukala do stropu, nebo četla knížky. Cože je na mateřský trochu utopie, takže nakonec se stejně musím nějak vzchopit a zajistit alespoň to nejnutnější. Preferuju proto rychlá, nekomplikovaná jídla, která se ideálně pečou či vaří s mojí minimální účastí.
Tyhle karbanátky přesně tohle splňují - uplácat masovou směs trvá chvilku, v troubě se o ně nemusíte nijak stara a kaši za mě umíchal robot (a i když ho nemáte, je to za tři minutky). Kadeřávek přidaný do masa je podzimní vitamínovou bombou, kterou snesete, i když kapustu a podobnou zeleninu nemusíte. Nic vám ovšem nebrání libovolně zvyšovat jeho množství na úkor masa.
Z kadeřávku vyřízněte tvrdé stonky a listy pokrájejte na nudličky. Zalijte vroucí vodou a minutu vařte. Pak hned slijte, zalijte co nejvíc studenou vodou a klidně přidejte i pár kostek ledu. Jde o to, aby se zelenina přestala vařit a zachovala si barvu, chuť a křupavost.
Cibuli pokrájejte na jemno a česnek utřete. V míse smíchejte všechny přísady na karbanátky kromě oleje. Pokud se vám zdá směs příliš tekutá přidejte strouhanku. Dejte hřát troubu na 180°C a na plech vyložený pečícím papírem vytvarujte karbanátky. Vyjde to tak na 8 - 10 kousků. Lehce zakapejte olejem a dejte péct na zhruba 35 minut (pokud vaříte i pro děti, klidně pečte déle, abyste měli jistotu, že bude maso dobře propečené).
Než se karbanátky upečou, oloupejte a nakrájejte brambory a dýni na stejně velké kousky. Hokkaido se nemusí před vařením loupat, jiné druhy ano, tak na to pozor. Lehce osolte, přidejte šalvěj a uvařte do měkka. Poté slijte vodu, vyndejte šalvěj a přidejte máslo a mléko podle toho, jak moc tekutou či hustou kaši máte rádi. Pokud si nejste jistí, začněte se dvěma lžícemi másla a půl deci mléka a postupně přidávejte. Brambory s dýní buď rozšťouchejte, nebo jako já požijte šlehací nástavec robota.
Nandejte si na talíř a nechte si chutnat!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI