Kadeřávkové karbanátky s dýňovo-bramborovou kaší zpět

Karbanátky:
mleté hovězí300 gcibule1/2 ksčesnek2 stroužky
parmazán2 lžícemalé vejce1 ksstrouhankacca 2 lžíce
kadeřávek4 velké listyoregano1/2 lžícemajoránka1/2 lžíce
muškátový oříšek na špičku nožesůl dle chutipepř dle chuti
olej dle potřeby
Kaše:
dýně Hokkaido1/4 ksvětší brambory4 ksšalvěj6 lístků
máslo dle chutimléko dle chutisůl dle chuti
mleté hovězí 300 g, cibule 1/2 ks, česnek 2 stroužky, parmazán 2 lžíce, malé vejce 1 ks, strouhanka cca 2 lžíce, kadeřávek 4 velké listy, oregano 1/2 lžíce, majoránka 1/2 lžíce, muškátový oříšek na špičku nože, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, dýně Hokkaido 1/4 ks, větší brambory 4 ks, šalvěj 6 lístků, máslo dle chuti, mléko dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

Poslední dobou bojuju s nevysvětlitelným přívalem únavy a nechuti cokoli dělat. Jestli mi chybí sluníčko a s tím spojená energie už takhle brzo po začátku podzimu, tak vážně netuším, co budu dělat, až začne zima. Zatím nepomáhá nic, navíc v poslední době i špatně spím, takže se mi to kupí na hromadu a já bych nejradši ze všeho jenom ležela a koukala do stropu, nebo četla knížky. Cože je na mateřský trochu utopie, takže nakonec se stejně musím nějak vzchopit a zajistit alespoň to nejnutnější. Preferuju proto rychlá, nekomplikovaná jídla, která se ideálně pečou či vaří s mojí minimální účastí.

Tyhle karbanátky přesně tohle splňují - uplácat masovou směs trvá chvilku, v troubě se o ně nemusíte nijak stara a kaši za mě umíchal robot (a i když ho nemáte, je to za tři minutky). Kadeřávek přidaný do masa je podzimní vitamínovou bombou, kterou snesete, i když kapustu a podobnou zeleninu nemusíte. Nic vám ovšem nebrání libovolně zvyšovat jeho množství na úkor masa.

Z kadeřávku vyřízněte tvrdé stonky a listy pokrájejte na nudličky. Zalijte vroucí vodou a minutu vařte. Pak hned slijte, zalijte co nejvíc studenou vodou a klidně přidejte i pár kostek ledu. Jde o to, aby se zelenina přestala vařit a zachovala si barvu, chuť a křupavost. 

Cibuli pokrájejte na jemno a česnek utřete. V míse smíchejte všechny přísady na karbanátky kromě oleje. Pokud se vám zdá směs příliš tekutá přidejte strouhanku. Dejte hřát troubu na 180°C a na plech vyložený pečícím papírem vytvarujte karbanátky. Vyjde to tak na 8 - 10 kousků. Lehce zakapejte olejem a dejte péct na zhruba 35 minut (pokud vaříte i pro děti, klidně pečte déle, abyste měli jistotu, že bude maso dobře propečené).

Než se karbanátky upečou, oloupejte a nakrájejte brambory a dýni na stejně velké kousky. Hokkaido se nemusí před vařením loupat, jiné druhy ano, tak na to pozor. Lehce osolte, přidejte šalvěj a uvařte do měkka. Poté slijte vodu, vyndejte šalvěj a přidejte máslo a mléko podle toho, jak moc tekutou či hustou kaši máte rádi. Pokud si nejste jistí, začněte se dvěma lžícemi másla a půl deci mléka a postupně přidávejte. Brambory s dýní buď rozšťouchejte, nebo jako já požijte šlehací nástavec robota

Nandejte si na talíř a nechte si chutnat!

2018-01-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI