Ingredience: | |||||
kančí kýta | cca 1 kg | cibule | 3 ks | cukr | 2 lžíce |
šípková marmeláda | 3 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
červené víno | 3 dcl | smetana | 100 ml | ||
Mořidlo: | |||||
voda | 1 l | ocet | 2 dcl | mrkev | 3 ks |
petržel | 2 ks | celer | 1/2 ks | nové koření | dle chuti |
bobkový list | 1 ks | jalovec | dle chuti | celý pepř | dle chuti |
rozmarýn | dle chuti | tymián | dle chuti |
Jelikož jsem dostala od své kamarádky opravdu kus krásné kančí kýty, hned mě napadl známý film Slavnosti sněženek a jejich hláška " se šípkovou..nééé, se zelííím". A tak jsem se do toho pustila. To maso je opravdu něco úžasného. Jemné, křehké, prostě slast. Zvolila jsem se šípkovou omáčkou. A všichni jsme se oblizovali.
Maso si předem naložíme do mořidla. Vodu, ocet a nakrájenou zeleninu spolu s kořením dáme vařit. Jakmile se krátce povaří, vypneme a necháme zchladit. Do studeného mořidla dáme maso. Přiklopíme pokličkou a necháme odležet 3 dny. Každý den maso obracíme. V den vaření maso z mořidla vyjmeme a osušíme. Zeleninu scedíme a vyjmeme koření. Na sádle s oříškem másla si usmažíme cibuli do hnědé barvy, přidáme zeleninu z mořidla a restujeme. Po asi 10 minutách přidáme cukr, orestujeme a zalijeme vínem. Po 5 ti minutách zalijeme asi půl litrem nálevu a přiklopíme pokličkou. Dáme do trouby a pečeme asi hodinu a půl v troubě na 200°C. Pak vyndáme a doděláme omáčku na plotně. Vyndáme koření a maso, které dáme do alobalu. Do omáčky přidáme šípkovou zavařeninu a provaříme. Rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a cukrem dle chuti. Provaříme a nakonec vlijeme na zjemnění smetanu. Na talíři podáváme s plátky tence nakrájeného masa a s knedlíky.
Řeknu upřímně, že jsem vždycky ze zvěřiny měla strach. Každopádně jednou na ní muselo dojít a tak první recept, co jsem chtěla vyzkoušet, byla ze známého filmu Slavnosti sněženek, kančí se šípkovou. Hledala jsem dlouho po netu informace co se ke zvěřině hodí za koření. Zde bych řekla, že improvizace není nutná, protože si myslím, že v tomto případě je lepší nedávat zbytečně různé ingredience a držet se klasiky. Každopádně jsem si posbírala informace a zkusila trochu pozměněný recept z netu. Byla jsem opravdu mile překvapena, jak je to skvělé maso, chuťově lepší než hovězí a omáčka naprostý luxus. Takže se kančího masa už bát nebudu a příště určitě zkusím i jinou zvěřinu. Každopádně kančí guláš na víně v této rubrice, je též pro mne jeden z nejlepších poctivých gulášů.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI