Kapr špikovaný slaninou s čočkovo pohankovým salátem zpět

Ingredience:
filety z kapra400 gslanina30 gčesnek1 stroužek
hladká mouka2 lžícesladká paprika1 lžícesůl1 lžíce
sádlo (na smažení)2 lžícepohanka70 gčočka70 g
mrkev40 gmáslo1 lžícevývar50 ml
ocet1 lžičkacukr krupice1 lžičkaslanina40 g
nasekaná petrželka1 lžícesůl špetkapepř špetka
filety z kapra 400 g, slanina 30 g, česnek 1 stroužek, hladká mouka 2 lžíce, sladká paprika 1 lžíce, sůl 1 lžíce, sádlo (na smažení) 2 lžíce, pohanka 70 g, čočka 70 g, mrkev 40 g, máslo 1 lžíce, vývar 50 ml, ocet 1 lžička, cukr krupice 1 lžička, slanina 40 g, nasekaná petrželka 1 lžíce, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Tradiční štědrovečerní večeře je bezesporu smažený kapr s bramborovým salátem. Lidé si nakoupí několik kaprů, a protože samozřejmě vše na Štědrý den nespotřebují, dojídají kapra s bramborovým salátem ještě 14 dní po vánocích. 

Existují však i recepty, které by mohly zpestřit naše vánoční jídelníčky, aby se zachovala surovina, ale zároveň měl člověk možnost mít každý den jiný labužnický zážitek. K mým oblíbeným receptům patří bezesporu kapr špikovaný slaninou a trošku jinou alternativou salátu.

Do filetu z kapra uděláme nožem otvory, prošpikujeme je slaninou, kterou si předtím nakrájíme na tenké hranolky. Kapra ze všech stran osolíme. Dále prolisujeme najemno česnek a potřeme jím kapra z jedné strany. V misce si připravíme mouku se sladkou paprikou a kapra v ní obalíme. Na rozpáleném sádle smažíme z každé strany asi 1 minutu. Osmaženého kapra dáme do pekáče a dopékáme v předehřáté troubě na 180°asi 7 minut.

Ke kaprovi budeme servírovat trošku netradiční čočkovo pohankový salát. K jeho přípravě potřebujeme zvlášť uvařenou čočku a pohanku, které po uvaření scedíme od vody a smícháme spolu. Nakrájíme si mrkev na kostičky a orestujeme ji na másle. Přidáme k uvařené čočce a pohance. Dále si nakrájíme na kostičky slaninu, vyškvaříme ji na pánvi a opět přimícháme k čočce, kroupám a mrkvi.

Na závěr přivedeme k varu zeleninový vývar a necháme v něm rozpustit ocet a cukr. Prohřejeme a zalijeme s ním čočku s pohankou, mrkví a slaninou. Opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

2014-01-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI