Ingredience: | |||||
mleté maso (mix hovězího a vepřového s max 20% tuku) | 1 kg | kapusta | 1/4 hlávky | střední cibule | 1 ks |
parmazán | 80 - 100 g | hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti |
sušený tymián | 3 - 4 lžičky | vejce | 2 ks | voda | 3 - 4 lžíce |
olej | dle potřeby | citron | 1/4 ks |
Kapustu, kterou jsem měla ke zpracování, byla opravdu velká. A tak vedle kapustové polévky, došlo i na kapustové karbanátky. Spojení masa a zeleniny je dobrou volbou, a pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučuji do směsi přidat i voňavý tymián a výraznou chuť parmazánu. Rázem se z klasických karbanátků stane opravdová dobrota.
Nejprve si nasekáme cibuli najemno a nasekáme i kapustu. Na jemném struhadle si nastrouháme parmazán. Na troše oleje si zesklovatíme cibuli a pak přidáme nasekanou kapustu. Jen lehce zarestneme, tak aby kapusta mírně změkla, ale zachovala si svoji křupavost.
Ve velké míse pak smícháme mleté maso, o cibuli a kapustu, nastrouhaný parmazán, tymián, vejce. Směs osolíme a opepříme dle chuti a pro lepší spojení pak přidáme trochu vody. Směs promícháme (nejlépe to uděláte rukou). Z připravené směsi pak tvarujeme karbanátky. Je dobré mít misku se studenou vodou, do které namáčíme ruce, aby se nám karbanátky lépe tvarovaly. Karbanátky pak opečeme na oleji, nebo pokud chceme variantu s méně tukem, tak upečeme v troubě, kdy karbanátky dáme na plech vyložený pečícím a, potřeme trochou oleje a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Karbanátky u nás podáváme s bramborovou kaší zakápnuté trochou citronové šťávy, ale skvělé jsou třeba i jen s chlebem.
Z uvedeného množství připravíte cca 10 kusů karbanátků. Záleží na velikosti, kterou uděláte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI