Ingredience: | |||||
mleté maso mix | 500 g | pohanka | 150 g | vejce | 2 ks |
jarní cibulka | 1 ks | mevědí česnek | 5 listů | mletý kmín | 1 lžička |
Ghí | 2 lžíce | sůl | dle chuti | ||
Salát: | |||||
kysané bílé zelí | 300 g | jablko | 2 ks | jarní cibulka | 1 ks |
kmín | dle chuti |
Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu - neobsahuje lepek, zato je ale bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. Abychom při přípravě pohanky zachovali všechny důležité léčivé látky a vitamíny, nesmíme ji vařit. Pohanku zalijeme vařící vodou a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu.
Pohanku několikrát propláchneme a nasypeme do vařící osolené vody, zamícháme a asi minutu vaříme. Necháme dojít pod poklicí 20 minut a scedíme. Necháme vychladnout. Do směsi mletého masa přidáme studenou pohanku, najemno nasekanou jarní cibulku a medvědí česnek, vejce, kmín a dochutíme solí. Ze vzniklé hmoty tvoříme karbenátky , které prudce osmahneme na ghí. Osmahlé karbenátky vložíme na plech vyložený pečícím papírem a dopečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 15 minut.
Salát si připravíme smícháním kysaného zelí, nastrouhaného jablka a nasekané cibulku. Dochutíme kmínem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI