Kebab: | |||||
míchané mleté maso (vepřové a hovězí) | 600 g | menší červená cibule nakrájená nadrobno | 1 ks | jarní cibulka i se zelenou částí nakrájená nadrobno | 1 ks |
prolisovaný česnek | 2 stroužky | tmavý toustový chléb | 3 plátky | bílé víno | 1 velký panák |
vejce | 1 ks | nasekané bylinky (petrželka, tymián, bazalka) | hrst | olej na opékání | 2 lžíce |
Dip: | |||||
červená paprika | 2 ks | malé rajče | 1 ks | neochucený čerstvý sýr | 100 g |
řecký jogurt | 100 g | jarní cibulka nasekaná najemno | 1 ks | česnek nebo koření tzatziky | 1 stroužek |
sekaná bazalka | 1 lžíce | olivový olej | 1 lžíce | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | ||||
Dále budete potřebovat: | |||||
pita chléb | dle potřeby |
Venku začalo být konečně letní počasí, které přímo svádí k receptům středomořské kuchyně. Kebab je oblíbeným jídlem v Řecku nebo v Turecku a je to skvělá volba na letní grilování. Můžete jej navíc pokaždé připravit s jinou omáčkou či dipem a vždy si tak vykouzlit trochu odlišný pokrm.
Nejdříve si připravíme dip. Papriky zbavíme jádřinců a rozkrojíme na půlky. Dáme je do malého pekáčku zakápeme olivovým olejem a pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) dokud se na paprikách nezačnou tvořit tmavé puchýřky. Upečené papriky uzavřeme do igelitového sáčku a necháme půl hodiny zapařit. Poté papriky půjdou dobře zbavit slupky. Na rajčeti uděláme zářez ve tvaru křížku, umístíme do hlubší mističky a zalijeme vařicí vodou. Po chvíli se slupka uvolní a rajče oloupeme.
Oloupané papriky dáme do mixéru spolu se sýrem, jogurtem a rozčtvrceným rajčetem a rozmixujeme dohladka. V druhém kole přidáme ke směsi do mixéru cibulku, bazalku a česnek (nebo koření tzatziky) a ještě jednou rozmixujeme. Nakonec podle chuti přidáme sůl a pepř a dip vychladíme v lednici.
Na kebab si v robotu rozmixujeme toustový chléb, víno,vejce, česnek a bylinky až vznikne hladká pasta. Mleté maso promícháme rukama s červenou i jarní cibulkou a přilijeme vaječnou směs. Osolíme a opepříme a důkladně masovou směs promícháme, až vznikne kompaktní hmota. Mokrýma rukama tvarujeme z masa menší válečky, které pak napichujeme na přepůlené špejle předem namočené ve vodě. Kebab grilujeme na pánvi či na grilu, asi pět minut za každé strany. Nebo můžeme na pánvi pouze z každé strany opéct a dodělat několik minut v rozpálené troubě.
Kebab podáváme zasypaný petrželkou s dipem a pita chlebem nebo libanonským chlebem, který krátce nasucho ohřejeme na pánvi či grilu.
Z uvedených surovin připravíte cca 24 kousků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI