Kohout na víně a kořenové zelenině, celerové brambory zpět

Ingredience:
kohoutí stehna2 ksstředně velká mrkev2 ksstředně velká petržel2 ks
celer (cca ve velikosti mrkve) kousekvelká cibule2 ksrajský protlak nebo 2 zralá rajčata2 lžíce
červené víno500 mlmáslo2 plátkysádlo1 lžíce
tymián, rozmarýn, oregano a estragon několik sníteksůl dle chutipepř dle chuti
bobkový list2 ksnové koření5 kuliček
Příloha:
celerové brambory dle chuti
kohoutí stehna 2 ks, středně velká mrkev 2 ks, středně velká petržel 2 ks, celer (cca ve velikosti mrkve) kousek, velká cibule 2 ks, rajský protlak nebo 2 zralá rajčata 2 lžíce, červené víno 500 ml, máslo 2 plátky, sádlo 1 lžíce, tymián, rozmarýn, oregano a estragon několik snítek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, celerové brambory dle chuti

Příprava

Klasika francouzské kuchyně - kohout na červeném víně. Když přemýšlíte, jaký slavnostní oběd či večeři připravit, s kohoutem na víně jistě nešlápnete vedle. Je to opravdu delikatesa, na které si jistě pochutnáte.

Cibuli nakrájíme na drobno a v pánvi na rozpáleném másle ji osmahneme dozlatova. Přemístíme ji do pekáčku. Orestujeme i očištěnou a na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu (takto upravená zelenina dá výpeku větší chuť). Poté v pánvi ze všech stran zatáhneme dobře osolená a opepřená kohoutí stehna  ta nejprve upravíme tak, že nařízneme blanku u horního kloubu (tak, aby při pečení nepnula). Vložíme je do pekáčku k zelenině a jako poslední na pánvi osmahneme rajský protlak (nebo rajčata). Ten zalijeme červeným vínem, které zredukujeme přibližně na polovinu. Tekutinu přelijeme do pekáčku k masu, přidáme všechno koření a 1 plátek másla a přiklopíme ho. Pečeme nejprve v troubě rozpálené na 250 stupňů tak dlouho, dokud maso nezměkne. Doba pečení se bude výrazně lišit podle velikosti a stáří kohouta - můj téměř čyřkilový pašák potřeboval přibližně 2,5 hodiny.

Maso dáme stranou a udržujeme ho v teple (pozor, aby neoschlo). Obsah pekáčku přepasírujeme zpátky do pánve (pro jemnější konzistenci je možné pasírování zopakovat). Podle potřeby ho zredukujeme a teprve poté případně dosolíme a dochutíme pepřem. Ke konci v omáčce rozpustíme plátek másla (už nevaříme!).

Brambory a celer uvaříme dohromady v osolené vodě, slijeme, rozšťoucháme a omastíme kouskem másla.

2017-04-21 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI