Králík alá Zdenda zpět

Ingredience:
králík1 ksslanina v celku200 gcibule2 ks
česnek4 stroužkyčerný pepř6 kuličekbobkový list1 ks
bylinka "magi"1 snítkamrkev2 kspetržel2 ks
sůl dle chutipepř dle chutihladká mouka dle potřeby
masový vývar dle potřebyrostlinný olej dle potřeby
Příloha:
špenát600 gcibule1 ksčesnek2 stroužky
sůl dle chutipepř dle chutismetana1 kelímek
králík 1 ks, slanina v celku 200 g, cibule 2 ks, česnek 4 stroužky, černý pepř 6 kuliček, bobkový list 1 ks, bylinka "magi" 1 snítka, mrkev 2 ks, petržel 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, hladká mouka dle potřeby, masový vývar dle potřeby, rostlinný olej dle potřeby, špenát 600 g, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, smetana 1 kelímek

Příprava

Od našich skvělých sousedů jsem dostala domácího králíka a tak bylo potřeba najít nějaký super recept. Přiznávám bez mučení, že králík není moje nejoblíbenější maso k přípravě, a to díky tomu, že se rádo vysouší. Neváhala jsem a začala listovat nepřeberným množstvím kuchařek, které vládnou naší knihovně a nechala jsem se inspirovat Zdeňkem Pohlreichem.

Ze všeho nejdřív si naporcujeme králíka a hlavu a trup dáme vařit na vývar, kterým následně podlijeme maso. Následně se můžeme pustit do dalších příprav. Asi polovinu slaniny si připravíme na prošpikování masa a následně prošpikujeme. Nakrájíme si kořenovou zeleninu na kostičky, stejně tak jako zbytek slaniny a nakrájíme si cibuli a česnek. Maso osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném oleji do zlatova. Následně dáme maso bokem a ve výpeku osmahneme do zlatova kořenovou zeleninu a slaninu. Poté přidáme cibuli a česnek a restujeme. Poté základ zaprášíme moukou a restujeme dalších asi 5 minut, přidáme maso a podlijeme připraveným vývarem. Maso jsem měla ponořeno asi ze dvou třetin. Přidáme koření a bylinky a dáme péct na 160 stupňů do změknutí (cca 2 hodiny). Asi půl hodiny od konce pečení sundáme poklici a pracujeme na zlatavé barvičce masa. Během celé doby pečení maso poléváme a občas ho i otočíme. Ke konci pečení si můžeme připravit přílohu v podobě špenátu. Podle chuti můžete přidat ještě bramborový knedlík nebo brambory. My však chtěli lehčí variantu. Osmahneme si cibulku a česnek a poté přidáme špenát. Já použila mražený, takže jsem ho nechala prohřát za stálého míchání. Následně dochutíme solí, pepřem a přidáme smetanu a necháme prohřát. 
Zbývá už jen dokončit omáčku. Z plechu vyndáme opečené maso a koření a pomocí tyčového mixéru do hladka rozmixujeme omáčku a můžeme podávat.

2016-08-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI