Králík na hořčici, cibuli a bílém víně zpět

Ingredience:
celý králík (naporcovaný na jednotlivé porce)1 ksstředě velké cibule2 kshořčice3 - 4 lžíce
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutišpek (na prošpikování králíka) dle chuti
česnek3 stroužkysuché bílé víno1 - 2 dclprovensálské koření2 - 3 lžičky
celý králík (naporcovaný na jednotlivé porce) 1 ks, středě velké cibule 2 ks, hořčice 3 - 4 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, špek (na prošpikování králíka) dle chuti, česnek 3 stroužky, suché bílé víno 1 - 2 dcl, provensálské koření 2 - 3 lžičky

Příprava

U nás v rodině máme králíka moc rádi. Jako klasiku na smetaně, anebo v této variantě s hořčicí, cibulí a bílým vínem. Člověk by řekl, že z tak mála ingrediencí to není žádné vaření, ale právě v té jednoduchosti je krása tohoto jídla. Pokud vyberete kvalitní suroviny tak s touto úpravou králíka rozhodně nešlápnete vedle. Takto upravený králík se skvěle hodí k bramborovému knedlíku a smetanovému špenátu.

Naporcované části králíka nejdříve prošpikujeme špekem a potom nasolíme a opepříme. Zbytek špeku doporučuji pro chuť dát i do základu. Takto připravené kousky králíka potřeme hořčicí a necháme chvilku marinovat. Mezitím si nakrájíme cibulku a česnek. Po přípravě surovin na rozpáleném oleji zatáhneme ze všech stran marinovaného králíka, kterého si pak vyndáme z pekáče na stranu. Na výpeku orestujeme dozlatova cibulku a česnek a na závěr přidáme provensálské koření. Necháme trochu rozvonět a podlijeme základ bílým vínem a trochu povaříme, abychom odvařili alkohol. Následně do základu vložíme nazpět porce králíka a dle potřeby podlijeme vodou. Následně v přiklopeném pekáči pečeme na 180°C cca hodinku až 1 hodinu 20 minut, to záleží na velikosti králíka. Po hodince dle potřeby opět podlijeme vodou, odklopíme a následně dáme na barvu dopéct.

U nás podáváme v oblíbené kombinaci se smetanovým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.

V případě, že řešíte alergii či intoleranci na lepek a bílkovinu kravského mléka, bude tato podoba jídla v kombinaci s bramborem a na smetanový špenát použijete rostlinnou smetanu a pochutnáte si zaručeně stejně dobře.

2018-01-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI