Ingredience: | |||||
celý králík (naporcovaný na jednotlivé porce) | 1 ks | středě velké cibule | 2 ks | hořčice | 3 - 4 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti | špek (na prošpikování králíka) | dle chuti |
česnek | 3 stroužky | suché bílé víno | 1 - 2 dcl | provensálské koření | 2 - 3 lžičky |
U nás v rodině máme králíka moc rádi. Jako klasiku na smetaně, anebo v této variantě s hořčicí, cibulí a bílým vínem. Člověk by řekl, že z tak mála ingrediencí to není žádné vaření, ale právě v té jednoduchosti je krása tohoto jídla. Pokud vyberete kvalitní suroviny tak s touto úpravou králíka rozhodně nešlápnete vedle. Takto upravený králík se skvěle hodí k bramborovému knedlíku a smetanovému špenátu.
Naporcované části králíka nejdříve prošpikujeme špekem a potom nasolíme a opepříme. Zbytek špeku doporučuji pro chuť dát i do základu. Takto připravené kousky králíka potřeme hořčicí a necháme chvilku marinovat. Mezitím si nakrájíme cibulku a česnek. Po přípravě surovin na rozpáleném oleji zatáhneme ze všech stran marinovaného králíka, kterého si pak vyndáme z pekáče na stranu. Na výpeku orestujeme dozlatova cibulku a česnek a na závěr přidáme provensálské koření. Necháme trochu rozvonět a podlijeme základ bílým vínem a trochu povaříme, abychom odvařili alkohol. Následně do základu vložíme nazpět porce králíka a dle potřeby podlijeme vodou. Následně v přiklopeném pekáči pečeme na 180°C cca hodinku až 1 hodinu 20 minut, to záleží na velikosti králíka. Po hodince dle potřeby opět podlijeme vodou, odklopíme a následně dáme na barvu dopéct.
U nás podáváme v oblíbené kombinaci se smetanovým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.
V případě, že řešíte alergii či intoleranci na lepek a bílkovinu kravského mléka, bude tato podoba jídla v kombinaci s bramborem a na smetanový špenát použijete rostlinnou smetanu a pochutnáte si zaručeně stejně dobře.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI