Ingredience: | |||||
králík (dobře živený a naporcovaný) | 1 ks | cibule (nakrájená na proužky) | 2 ks | česnek (stroužky nakrájené na plátky) | 1 palička |
tymián | snítka | rozmarýn | snítka | sádlo | 2 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | kmín | špetka |
Toužím po mnoha věcech, po nových lodičkách a té fešné kabelce z výlohy, menším zadku a větším poprsí. Poslední dobou však všechny mé neskromné touhy přebíjí jedna jediná! Přála bych si svou vlastní králíkárnu plnou hopsavých čumáků, o které bych mohla s láskou pečovat, a oni by se mi následně odměnili plným mrazákem domácího králičího masa.
Žel realita je taková, že by u nás králíci spokojeně žili, množili se a dožívali se vysokého věku! Ani já, ani můj drahý totiž nejsme sto, spáchat králíkovraždu. A tak máme králíka jen svátečně, když nám ho někdo daruje a nebo se nám podaří výhodná koupě.
Nejraději ho mám na smetaně. Dělala ho moje babička a pááááni, to vám byla taková dobrota. Nikdy se mi nepodaří připravit ho stejně jako ona, tak jsem tentokrát zvolila jednodušší úpravu, vlastně tu úplně nejjednodušší. Králík na česneku šetří čas a tomu na smetaně se vcelku snadno dokáže vyrovnat.
Troubu předehřejte na 180°C.
Naporcované kousky králíka (pokud si netroufnete ho porcovat, můžete ho s klidným srdcem upéct vcelku) omyjte a následně osušte. Nasolte ho, opepřete a dejte stranou. Na dno pekáčku nasypte polovinu cibule, rozložte na ni bylinky a posypte plátky česneku. Do tohoto voňavého lůžka položte porce králíka a posypte je zbylou cibulí. Okořeňte troškou kmínu a přidejte dvě vrchovaté lžíce sádla.
Pekáček přikryjte poklicí (nebo alobalem, pokud stejně jako já pokličku nemáte) a dejte na hodinu péct do trouby přikryté. Po hodině pekáček otevřete a králíka ještě asi 30-40 minut dopečte do krásně zlaté barvy. Doba pečení je závislá na druhu trouby, proto se raději řiďte samotným masem. To musí být měkké a jít hezky od kosti. Během pečení troubu často otvírejte a pečínku polévejte výpekem, aby zůstala hezky šťavnatá.
Podávejte se šťouchaným, nebo vařeným bramborem, popř. s bramborovou kaší.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI