Králík s cibulovou omáčkou v pomalém hrnci zpět

Ingredience:
přední králičí běhy4 ksmenší hřbety2 kscibule600 g
mrkev150 gceler150 gmáslo1 plátek (2 cm)
olej1 lžičkašťáva z jednoho citronu dle chutinastrouhaná kůra z 1/2 citronu dle chuti
sůl dle chutimletý pepř dle chutivoda250 ml
sladká smetana50 - 100 ml
přední králičí běhy 4 ks, menší hřbety 2 ks, cibule 600 g, mrkev 150 g, celer 150 g, máslo 1 plátek (2 cm), olej 1 lžička, šťáva z jednoho citronu dle chuti, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu dle chuti, sůl dle chuti, mletý pepř dle chuti, voda 250 ml, sladká smetana 50 - 100 ml

Příprava

Králičí maso je u nás doma v oblibě. Máme možnost králíčka kupovat přímo z domácího chovu a to je pak parádní masíčko. 

Králičí maso opláchneme, osušíme, vetřeme sůl, lehce opepříme a prudce ze všech stran opečeme v pánvi s rozehřátým máslem a olejem. 
Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer nakrájíme na kostky, přidáme nastrouhanou kůru a všechno promícháme.
Na dno kameninové nádoby pomalého hrnce dáme polovinu zeleniny, poklademe osmaženými kousky králíka a zasypeme zbytkem zeleniny.
Výpek v pánvi vypláchneme vodou, přidáme citronovou šťávu a nalijeme ke králíkovi.
Hrnec přiklopíme poklicí, nastavíme na II.stupeň a necháme pracovat 3a1/2hodiny.
Poté z hrnce vytáhneme měkké maso a uchováme v teple.
Zeleninu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, nemusíme úplně dohladka, naředíme smetanou, podle potřeby dosolíme a necháme na II.stupni cca 10minut prohřát.
Na přílohu se hodí různé noky, těstoviny, nebo knedlík(houskový,kynutý).

2016-03-04 Hlavní chody

Poznámka

Při mixování zeleniny vyndáme kameninovou nádobu z podstavce pomalého hrnce. Mrkev jsem použila na zabarvení a celer na ochucení omáčky. Není to“klasická svíčková“z králíka. Jídlo můžeme připravit i na obyčejném sporáku v širším kastrolu, kde maso pod pokličkou a za občasného podlití dusíme doměkka cca 45 minut. Na podlévání můžeme místo vody použít bílé víno, nebo zeleninový vývar.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI