Omáčka: | |||||
králičí stehna | 3 ks | petržel | 1 ks | celer | 200 g |
cibule | 2 - 3 ks | velká bílá kulatá ředkev | 1 - 2 ks | mražený kopr či čerstvý | 2 lžíce |
mandlové mléko | 200 - 250 ml | česnek | 2 stroužky | České Ghíčko Bio | dle potřeby |
voda | dle potřeby | sůl | dle chuti | ||
Noky: | |||||
velké brambory | 4 - 5 ks | dýně Hokkaido | 150 - 200 g | špaldová krupice | dle potřeby |
pohanková hladká mouka | dle potřeby | rýžová polohrubá mouka | dle potřeby | sůl | dle chuti |
Syn miluje maso, a jestli mohu říci, že některé patří mezi jeho oblíbené, tak je to právě králičí. Mě už nebavil ten stereotyp na česneku, na kořenové zelenině, se špenátem a chtěla jsem pro něj nějakou změnu. Musím říct, že tato verze je tedy velký favorit a dle výsledku u stolu, kdy na mě nezbylo maso, a omáčka se vylizovala z talíře, musím konstatovat, že tedy výborné. Na mě zbyly noky a omáčka, strašně jsem si pochutnala a ani jsem maso nepotřebovala.
Příprava omáčky je bleskurychlá. Králičí stehna omyjeme, vložíme do pekáče, nasolíme, dětem méně či vůbec a potřeme prolisovaným česnekem. Oloupeme a nakrájíme na kostičky cibuli, bílou ředkev, celer, petržel a vše přidáme do společného pekáče. Jemně podlijeme vodou a zalijeme mandlovým mlékem, já miluji mandlové mléko Provamel, nezanechává žádnou pachuť. Nakonec přidáme ještě kopr, já měla mražený. Zamícháme, přiklopíme a dáme péct do rozehřáté trouby, pečeme na 180 - 200°C přibližně hodinu. Já pekla nejprve stehna otočená a nakonec 10 minut před koncem pečení jsem stehna vyjmula a zeleninu dohladka rozmixovala. Nebylo potřeba vzniklou omáčku zahušťovat. Stehna jsem vrátila zpět, již otočila, potřeba Ghíčkem a krátce zapekla.
Během pečení stehen jsem si v páře uvařila oloupané a pokrájené brambory s dýní. Po uvaření jsem je najemno nastrouhala, těsto osolila a zahustila směsí rýžové polohrubé, pohankové hladké a troškou špaldové krupice (přibližně 2 hrsti špaldové krupice a 300 g mix mouky pohankové a rýžové). Je velmi těžké udávat přesné množství mouky, záleží na škrobnatosti brambor. Vytvarujeme si nok, které mírně na středu rozmáčkneme, zde začala velká zábava, syna těsto na noky strašně bavilo a pomáhal mi s přípravou. Připravené noky vložíme do osolené vroucí vody. Já vždy zkusím jeden, zda se nerozvaří a pak vařím další, vaříme přibližně 10 minut. Chvíli potom, co noky vyplavaly, jsem jeden vyjmula a ochutnala. Snažila jsem se použít co nejméně mouky, při pokusu pouze s bezlepkovou moukou se mi noky rozvařily. Prostě buď bych musela použít hodně mouky a nebo vajíčko, tentokrát pro mě bylo prioritou bez vajec, proto ta kombinace mouky. Lze použít pouze špaldovou krupici, stejně tak bude výborná tato omáčka s hovězím masem, krůtím, či kuřecím.
Kombinace chutí na talíři je úžasná a my budeme rozhodně opakovat.
Přeji dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI