Ingredience: | |||||
krkovice | 4 silnější plátky | šunka | 8 plátků | kedlubna | 3 ks |
velká mrkev | 1 ks | velká cibule | 1 ks | uzený domácí bok nebo anglická slanina | 200 g |
voda | 200 ml | hrubozrnná hořčice na plátky | 4 lžičky | hrubozrnná hořčice do hotové šťávy | 2 lžíce |
nasekané čerstvé bylinky | 2 lžíce | prolisovaný česnek | 3 stroužky | máslo (1 cm) | 1 plátek |
sůl | dle chuti | mletý pepř | dle chuti | ||
Dále budete potřebovat: | |||||
nit na upevnění závitků | dle potřeby |
Manžel je hodně masový a tak se alespoň trochu snažím do jídla vsunout i kousek té zeleninky.
Zeleninu očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a kedlubny nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
Z uzeného boku nakrájíme 4 špalíčky a ze zbytku nakrájíme kostičky, které dáme do rozehřátého papiňáku pustit tuk. Poté je osmažíme do zlatavé barvy a s částí puštěného tuku je odebereme bokem na pozdější využití.
Plátky masa opláchneme, osušíme, po obou stranách naklepeme, vetřeme sůl a pepř.
Každý plátek potřeme hořčicí, poklademe 2plátky šunky a na šunku rozložíme trochu promíchané nastrouhané mrkve s kedlubnem.
Šunku na plátku masa přehneme, aby náplň zůstala uvnitř, položíme špalíček bůčku, maso zavineme do závitku a utáhneme nití.
Do papiňáku na zbytek tuku z uzeného bůčku dáme zrůžovět nakrájenou cibuli. Poté ji odhrneme k okraji hrnce, vložíme závitky a necháme je prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 200ml horké vody, mírně osolíme a zasypeme zbytkem nastrouhané zeleniny.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu vaříme na slabém plameni 30minut.
Po ochlazení hrnec otevřeme a závitky a část zeleniny odebereme stranou. Zbytek šťávy se zeleninou ponorným mixérem rozmixujeme. Do rozmixované šťávy vrátíme závitky zbavené nití, zbytek odebrané zeleniny, prolisovaný česnek a 2lžíce hrubozrnné hořčice. Přidáme čerstvé bylinky, máslo, promícháme a necháme 3minuty provařit.
Na talíři posypeme osmaženými kostičkami uzeného bůčku.
Na přílohu se hodí brambory, nebo knedlík.
Pokud nekamarádíme s papiňákem, tak závitky můžeme dusit i v obyčejném hrnci. Postup je úplně stejný. Jen maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedlubny pustí hodně šťávy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI