Ingredience: | |||||
krůtí prsní řízky | 500 g | velká cibule | 1 ks | menší pórek | 1/4 ks |
petržel | 40 g | mrkev | 80 g | česnek | 1 velký stroužek |
rýžová smetana Provamel | 200 ml | mandlové mléko Provamel | 100 ml | cukr | dle chuti |
voda | 120 ml | sušený tymián | dle chuti | rozmarýn | dle chuti |
lahůdková maďarská paprika Grešík | dle chuti | čerstvá bazalka | dle chuti | sůl | dle chuti |
Kynuté knedlíky: | |||||
špaldová mouka T 1050 | 318 g | špaldová mouka celozrnná hladká | 182 g | vejce | 2 ks |
ovesné vločky | 80 g | droždí | 1/2 kostky | cukr | špetka |
rýžová smetana Provamel | 1 - 2 lžíce | voda | 300 ml | nasekaná petrželová nať | 1 a 1/2 lžíce |
mouka T 1050 | na podsypání |
Na tuto omáčku jsem se chystala dlouho, ale nemohla jsem najít smetanu, která by mi sedla. Většina rostlinných smetan má takový nepříjemný ocásek a je prostě v omáčce cítit, kazí její chuť. Namíchala jsem si vlastní verzi, rýžovou smetanu Provamel + mandlové mléko Provamel a osladila. Zaručuji, že nikdo nepozná rozdíl v konečném výsledku. Samozřejmě pokud vám mléčné výrobky nevadí, použijte klasickou smetanu.
Strašně snadná a jednoduchá omáčka, na které si zaručeně pochutnáte. Pro dospělé můžeme přidat pepř či pálivou papriku, já jsem omáčku připravovala rovněž pro syna, tudíž jsem nekořenila ostrým kořením. Byla to výborná omáčka, která sklidila obrovský úspěch.
Do zapékací mísy nakrájíme na kostičky cibuli, přidáme pokrájený pórek, očištěnou, pokrájenou mrkev, petržel, prolisovaný stroužek česneku, na plátky pokrájené maso, které před přidáním nasolíme, přidáme směs koření a celou směs masa a zeleniny zamícháme. Do rendlíku nalijeme rýžovou smetanu, přilijeme mandlové mléko, osladíme a celou maso-zeleninovou směs zalijeme, přidáme vodu, osolíme, zamícháme, přiklopíme. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C do změknutí masa a zeleniny, přibližně 1 hodinu.
Když je maso a zelenina měkká, vyjmeme maso a zeleninu rozmixujeme dohladka, maso vrátíme zpět. Odstavíme stranou.
Volný čas, který máme při pečení omáčky, můžeme využít k přípravě přílohy. Malým dětem postačí jako příloha jáhly, těstoviny, quinoa, pohanka atd. Synovi je již 2,5 roku a dnes s námi prvně jedl kynuté knedlíky. Musím říct, že je velmi vychutnával, rozhodně je nedělám naposledy. S touto verzí jsem spokojená. Myslím si, že není až tak velký rozdíl mezi konzumací těstovin nebo knedlíků, které obsahují navíc droždí, vejce, ovesné vločky, posekanou petrželku a jsou připravené ze špaldové mouky, myslím si, že jednou za čas to až takový hřích není.
Prostě přílohy střídat. K této omáčce by byl hřích si je nedat.
Do mísy nasypeme mouky, přidáme ovesné vločky, přidáme celá vajíčka, 1-2 lžíce rýžové smetany Provamel (nemusí být, lze i bez), osolíme, přidáme posekanou petrželovou nať a nakonec přilijeme směs vody, kvasnic a cukru (vezmeme si vlažnou vodu, přidáme do ní droždí, trošku cukru, zamícháme a tuto směs nalijeme do připravovaného těsta). Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, pokud se nám bude příliš lepit, podsypeme moukou, necháme kynout, já nechala přibližně 30 minut.
Po vykynutí vyválíme knedlíky, necháme na podložce kynout, než se nám začne vařit voda, tu nezapomeneme osolit. Knedlíky vhodíme do vroucí vody, vaříme přibližně 15 minut.
Přílohu servírujeme společně s omáčkou a masem, ozdobíme petrželovou natí.
Přeji dobrou chuť.
Knedlíků bylo 6 menších válečků, počítejte s tím, že zbudou do zásoby.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI