Masové kuličky: | |||||
mleté krůtí maso | 500 g | olivový nebo arašídový olej | 1 lžíce | nasekaná šalotka | 1/3 šálků |
česnek, najemno nakrájený | 2 stroužky | citronová tráva - bílá část | 1 stonek | strouhaný zázvor | 1,5 lžíce |
sojová omáčka | 1 lžíce | rybí omáčka | 2 lžíce | Sambal Oelek chilli pasta | 1,5 lžičky |
Panko strouhanka | 1/2 šálku | nasekaný koriandr | 3 lžíce | sůl | 1 lžička |
pepř | dle chuti | ||||
Kokosová omáčka: | |||||
olivový nebo arašídový olej | 2 lžíce | citronová tráva | 2 stonky | kardamom lehce popraskaný | 3 ks |
celá skořice | 3 ks | kurkuma | 1 lžička | zázvor, oloupaný a nakrájený na 3 kousky | 1,5 cm |
semínka koriandru | 1,5 lžičky | anýz | 2 ks | kokosové mléko | 400 ml |
kuřecí vývar | 1 hrnek | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
šťáva z 1/2 limetky | dle chuti |
Masové kuličky v Ikee nemám ráda, celý ten koncept, kdy se přijedete najíst do obchodního centra, mi není blízký. Proč to zmiňuji? Často slyším, že kamarádi masové kuličky nejí, protože jim je tak trochu zošklivila Ikea.
Já si je oblíbila. V lednici jsem měla krůtí maso a tak jsme se rozhodla zaexperimentovat a dodat masu trochu té asijské chutě.
Výsledek je super. Ihned jsme svolala holky, které pracují poblíž, aby se zastavily na oběd. Moc jim chutnalo, i když jsme to podala trochu netradičně, s bramborovým pyré. Nakonec to k sobě skvěle pasovalo. Kuličky použijte jako předkrm, nebo s rýží či nudlemi, případně se zmiňovaným pyréčkem.
Položte na plech pečící papír, zatím dejte stranou.
Na střední teplotě rozehřejte olej, přidejte šalotku a restujte do změknutí, zhruba za 4 minuty přidejte česnek a citronovou trávu, vařte po dobu jedné minuty. Pánev sundáme a necháme tak, aby směs se šalotkou vychladla.
Namleté krůtí dejte do mísy, přidejte zázvor, sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli pastu, strouhanku, koriandr, sůl, pepř, a přidejte šalotkovou směs. Vše důkladně promíchejte, klidně použijte ruce. Navlhčete si prsty a formujte ze směsi kuličky o velikosti ping pongového míčku, nebo menší, dle libosti.
Masové kuličky rozložte na připravený plech s pečícím papírem a dejte do chladu. To pomůže k tomu, aby kuličky trochu ztuhly a zachovaly si tvar, nechejte v chladu asi hodinu.
Rozpalte trochu oleje na středně silné teplotě, kuličky smažte, dokud nejsou zlatavé ze všech stran. Postupně promíchávejte.
Mezitím si dejte do hmoždíře citronovou trávu, rozmačkejte a přidejte do pánve ke kuličkám, Rozdrťte kardamom spolu se zázvorem, skořicí, kurkumou, koriandrovými semínky, badyánem a přidejte do pánve spolu s kokosovým mlékem.
Vše přiveďte k varu.
Pomalu přidejte kuřecí vývar a duste kuličky na mírné teplotě po dobu 10 až 12 minut. Přidejte čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu, sůl a pepř, podle chuti.
Ozdobte limetkovou kůrou a koriandrem.
Jídlo je úžasné jako předkrm, nebo spolu s rýží či nudlemi jako hlavní chod. Doporučuji uvařit večer před podáváním, kdy se všechny chutě dokonale rozleží. Chutná výborně.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI