Ingredience: | |||||
krůtí prsa | 10 plátků | vařené jedlé kaštany | 200 g | cibule | 1 ks |
celozrnný toastový chleba | 4 plátky | vejce | 2 ks | máslo | 50 g |
mléko | 200 ml | tymián | hrstka | petrželka | hrstka |
muškátový oříšek | špetka | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Omáčka: | |||||
Ghí | 1 lžíce | drcený kmín | 1 lžička | smetana na zjemnění | 100 ml |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | instantní rýžová kaše | na zahuštění |
Kaštany kam se podíváš, aneb stále zpracováváme zásoby od dědečka z chalupy. Mimochodem kaštanová nádivka je prý britská vánoční specialita. Akorát nám k tomu chybí ten jejich obří krocan (smích).
Krůtí prso nakrájíme na plátky a lehce rozklepeme přes igelitový pytlík. Osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme nádivku a to tak, že toastový chleba nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, rozpuštěným máslem a přidáme dva žloutky. Vmícháme také rozdrcené nebo umleté kaštany, jemně krájenou cibuli, bylinky, koření a dostatečně osolíme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který na závěr opatrně přidáme ke směsi a lehce promícháme. Každý plátek plníme nádivkovou směsí, stočíme do závitku a převážeme potravinovým provázkem nebo nití. Hotové závitky necháme zprudka zatáhnout ze všech stran na ghíčku. Poté podlijeme vodou/vývarem, přidáme drcený kmín, sůl, pepř a dusíme do změknutí masa (asi 45 minut). Na závěr závitky vyjmeme, do omáčky přidáme smetanu a zahustíme podle libosti. Podávala jsem s vařeným bramborem.
Pokud chcete nádivku jen do závitků, stačí jí udělat asi poloviční množství. Já jsem druhou část pekla v muffinových košíčcích na 180 stupňů asi 45 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI