Kuře na koriandru s indickým chlebem naan zpět

Ingredience:
kuřecí stehna5 ksbílý jogurt500 gsůl dle chuti
pepř dle chutikari dle chutikurkuma dle chuti
čerstvý koriandr100 gcelé koriandrové koření20 ghladká mouka na poprášení
Chleba Naan (4 ks):
hladká mouka150 gsůl špetkajedlá soda1 lžička
olej2 lžičkybílý jogurt170 g
kuřecí stehna 5 ks, bílý jogurt 500 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, kari dle chuti, kurkuma dle chuti, čerstvý koriandr 100 g, celé koriandrové koření 20 g, hladká mouka na poprášení, hladká mouka 150 g, sůl špetka, jedlá soda 1 lžička, olej 2 lžičky, bílý jogurt 170 g

Příprava

V zimě jsou čerstvé bylinky tzv. nedostatkové zboží. Proto mě včera, když jsem byla s mamkou na nákupu v Globusu, příjemně překvapilo, když jsem tam viděla tolik různých druhů bylinek. Uvažovala jsem, které si vybrat a co z nich následně uvařím. Nakonec zvítězil svěží zelený koriandr a voňavá šalvěj.

Recept na dnešní indické kuře na koriandru jsem viděla kdysi dávno v kuchařské show na televizní stanici TV paprika. Překvapilo mě, jak je to jednoduché a chutné. Na rozdíl od většiny tamních jídel není kuře ani trochu pálivé, převažují a míchají se tam spíš jemnější chuť bílého jogurtu s kuřetem a kurkumou, ale vše podtrhuje výrazné aroma čerstvého i sušeného koriandru.

Jako přílohu jsem udělala indický chleba naan, který se k jídlu přikusuje a nebo namáčí do omáčky. Kdo by ale chtěl mít k masu klasickou přílohu, může zvolit například jasmínovou rýži, kterou vařil společně s jedním svitkem skořice.

1. Maso očistíme a rozřízneme na menší čtvrtky. Osolíme a opepříme. Do mísy dáme 300 g bílého jogurtu a smícháme ho se 70 g na drobno nakrájeného koriandru, solí, pepřem, kurkumou a kari kořením. Nakonec si ve hmoždíři rozemeleme sušený koriandr a vše smícháme. Do marinády vložíme osolené a opepřené kuře a necháme odležet v lednici (minimálně 2 hodiny, nejlépe přes noc).

2. Kuře přendáme do zapékací misky, podlijeme vodou a přikryjeme alobalem. Pečeme na maximum, dokud nebude kuře upečené a měkké. Posledních 20 minut můžeme péct maso bez alobalu, aby mělo mírně nazlátlou barvu. 

3. Mezitím, než se kuře dopeče, v misce smícháme hladkou mouku, sůl, jedlou sodu a 2 lžičky oleje. Přidáme bílý jogurt a rukou vše smícháme. Vznikne nám těsto, které dáme na pár minut do ledničky. Z alobalu vystřihneme 4 čtverce o průměru asi 20 x 20 cm. Potřeme je olejem a na každý čtverec položíme jednu vyválenou placku z těsta, které jsme před tím dali mírně vychladit. 

4. Kuře vytáhneme z trouby a vložíme do ní připravené chlebové placky, které pečeme dohromady asi 10 minut (5 z každé strany).

5. Výpek, který u masa máme, přelijeme do menšího hrníčku. Vaříme na mírném ohni a přidáme 200 g zbylého bílého jogurtu. Celou dobu mícháme a přidáme špetku soli a pepře, kurkumu, kari a zbylý nahrubo nakrájený čerstvý koriandr. Po 5 minutách vaření přidáme trochu hladké mouky podle potřeby tak, aby se omáčka mírně zahustila.

6. Podáváme s upečeným chlebem.

2018-03-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI