Ingredience: | |||||
kuřecí stehna | 4 ks | šalotka | 1,5 ks | sladká paprika | 1 - 2 lžíce |
sůl | dle chuti | smetana na vaření | 1 kelímek | červená čočka | 200 g |
voda | cca 1 l | olej | dle potřeby | ||
Tarhoňa: | |||||
tarhoňa | 2 hrnky | šalotka | 1/2 ks | sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Klasická omáčka kuře na paprice patří v naší rodině k tak zvané top pětce omáček. Když vařím oblíbená jídla tak se snažím i čas od času zaexperimentovat a zkusit je trochu jinak. Synovi vůbec nejedou luštěniny a tak jsem je zkusila "propašovat" do jeho oblíbené omáčky a povedlo se. Jako vždy zbaštil celý talíř.
V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme kuřecí stehna, ty pak dáme stranou a osolíme. Na tomtéž oleji si krátce osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, jakmile zezlátne, přisypeme sladkou papriku (je třeba rychle míchat a stáhnout plamen, aby paprika nezhořkla). Poté přilijeme cca 0,5 l vody a vrátíme zpět kuřecí stehna. Dolijeme vodu, tak aby byla stehna ponořená, ale ne více. Dáme vařit a od bodu varu, vaříme 20 minut. Poté opatrně otevřeme tlakový hrnec a vyndáme kuřecí stehna a do omáčky přisypeme červenou čočku. Hrnec opět uzavřeme a čočku vaříme 5 minut. Poté hrnec otevřeme a čočku v omáčce rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu na vaření a už v odkrytém hrnci necháme omáčku provařit. Omáčka je díky rozmixované čočce sama o sobě zahuštěná, pokud je třeba ještě dosolíme. Podáváme s dušenou tarhoňou.
Tarhoňa:
Na oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidáme tarhoňu a necháme mírně opéct. Poté přilijeme 4 hrnky vody, osolíme a necháme na mírném ohni vařit cca 7-10 minut. Poté z tarhoni slijeme, pokud je třeba, přebytečnou voda a můžeme podávat.
V tlakovém hrnci jsem připravovala kuře na smetaně 30 minut, v případě normálního vaření počítejte cca s hodinkou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI