Ingredience: | |||||
velké kuřecí stehno (spodní a vrchní spolu) | 2 ks | sůl | špetka | kachní sádlo | 3 lžíce |
zavařené fazole (odkapané) | 1 sklenička nebo konzerva | cherry rajčata | 4 ks | větší cibule | 1/2 ks |
olivový olej | na smažení cibule | salátový ocet | dle chuti | čerstvá bazalka | hrstka |
Kuřecí stehna se můžou zdát příliš obyčejné, stačí ale malý trik: místo koření použijte voňavé kachní sádlo.
Možná to nevíte, ale pokud pečete maso na nízké teplotě po delší dobu, provozujete vlastně konfitování. To je hned na jiné úrovni, než pečení :).
Konfitovat je teď v módě. Je to jako péct red velvet cake, cake pops (lízátka z buchty), mille fueille... Je to prostě in! Tak proč se trochu neopičit...
Dietní víly můžou tento článek zavřít, omlouvám se za mrhání jejich času.
Vy ostatní, kteří si vážíte vzácných a lahodných surovin, jako je i domácí zlaté sádlo, rozhodně čtěte dál. Konfitování je vlastně sofistikovaný výraz pro úpravu masa, jak to dělá moje babička: peče kachničku na nízké teplotě v sádle, které se z kachny pomalu uvolňuje. Teď bych upozornila, že kupovanou kachnu v životě takto nepřipravíte. Slušná kachna má cca 4 kila a špeky jak menší vykrmené prasátko, z kterého roztaje zhruba litr sádla. Fitness kachna kupovaná v obchodech je ubohým vyhladovělým stvořením, které vypotí tak maximálně tuk o množství slušnějšího panáka. Pak je tam rozdíl i v tom sádle, poctivé kachní sádlo je žluté a voní. Tuk wellness kachny nelze definovat a porovnávat je vlastně rouhání. Abych nebyla zlá, takový kachna se hodí na jinou přípravu, třeba ji můžete naplnit pomerančem, jablkem a bylinkami.
I obyčejné kuřecí stehna je možné konfitovat v kachním sádle. Prostě je osolte, poskládejte do pekáče, přidejte kachní sádlo a panáka vody. Zakryjte a strčte do trouby na 140 stupňů na 2 hodinky. Pokud jsou stehna měkká, bez poklice nebo alobalu pečeme dál na 180 stupních, dokud se voda neodpaří. Občas obracejte, ať se stehna namočí v sádle z obou stran.
Není to nic rychlého, ale na druhou stranu, skoro bez práce a výsledek je neuvěřitelně působivý.
Nemůžu nepřipomenout, že se při nejjednodušších receptech ukáže rozdíl mezi masem a masem. Oplatí se najít si zdroj kvalitnějšího kuřete, rozdíl je obrovský. Teď kupuji kuře buďto v Brně, ve Sklizeno nebo u Řeznictví Janíček a Čupa. Nenechte se ošidit křehčeným a vodou napuštěným masem, to pak nestojí za to mrhat sádlo na s prominutím smrdící kuře.
Příloha je tak jednoduchá, přitom se skvěle hodí k hutnějšímu masu.
Fazolový salát se skládá z jednoduchých surovin. Rajčata nakrájíme, cibuli taky nakrájíme na kroužky a opečeme na olivovém oleji. Rajčata, opečenou cibuli a fazole zamícháme, přidáme nasekanou čerstvou bazalku. Osolíme, pokapeme octem a podáváme jako barevnou, pestrou přílohu. Salát není jenom nudná zelenina a určitě si pochutnají i ti, co se jim zeleninové přílohy moc nezamlouvají.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI