Játra: | |||||
kuřecí játra | 500 g | hruška | 2 ks | černé pivo | 200 ml |
hřebíček | 6 ks | máslo | 2 lžíce | třtinový cukr | 1 lžíce |
jarní cibulka | 1 ks | sůl | dle chuti | řepkový olej | dle potřeby |
čerstvý tymián | na ozdobu | ||||
Bramborová kaše: | |||||
brambory | 1 kg | mléko | 200 ml | smetana 30% | 50 ml |
máslo | 80 g | sůl | dle chuti |
Játra? Buď je milujete, nebo nesnášíte (většinou díky školním jídelnám a jejich podivných omáček z nich). Já patřím do té první kategorie, nejraději jsem je měla jen orestované se spoustou cibule. Do té doby než jsem při listování časopisem Gurmet narazila na tento recept a hned si byla jistá, že dám šanci i jiné kombinaci. Recept jsem si trochu poupravila a tady je výsledek.
Nutno podotknout, že měl velký úspěch nejen u maminky, ale i u tatínka.
Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme asi 20 minut doměkka. Vodu slijeme. Ideálně ručním šlehačem uvařené horké brambory krátce rozmixujeme spolu s máslem. Po částech přidáme teplé mléko, smetanu a vyšleháme v hladkou kaši. Dosolíme dle chuti.
Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme hrušky, cukr, hřebíček a po chvilce zalijeme pivem. Na mírném plameni dusíme, než hrušky změknou a tekutina se zredukuje na hustší omáčku.
Očištěná a případně ještě rozkrájená játra osmahneme na oleji, přidáme nasekanou cibulku a restujeme doměkka, osolíme.
Podáváme s bramborovou kaší a játra zalijeme omáčkou s hruškami. Ozdobíme lístky tymiánu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI