Ingredience: | |||||
kuřecí prsíčka bez kůže | 2 ks | menší hlavička brokolice (jen růžičky) | 1 ks | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | extra panenský olivový olej | dle potřeby | nastrouhaný parmazán | hrst |
bílé víno | 50 ml | zeleninový vývar | 50 ml | máslo | kousek |
sušené oregano | dle chuti | petrželka | dle chuti |
Jednoduché, zdravé a vynikající, tak by se dalo popsat dnešní jídlo. Nevím jak vy, ale mě nikdo nemusí nutit do jídel, kde je brokolice, přesto doma pořád točíte ty samé recepty - brokolice na máslíčku, polévka, obalovaná brokolice a těstoviny s brokolicí a to pořád dokola. Nějak se mi v těchto úpravách přejedla, takže recept na "rýži" z brokolice je něco nového a chutná to báječně. Jedna hlavička brokolice vám vystačí podle velikosti pro 2 - 4 osoby, v tomto receptu budu počítat s menším kouskem tedy pro dvě osoby.
Nejprve si ochutíme maso. Prsíčka jen lehounce pěstí naklepeme, jen zlehka. Poté ze všech stran dobře osolíme, opepříme a lehounce dochutíme oreganem a petrželkou. Na troše olivového oleje maso opékáme dozlatova. Nejprve hodně zprudka, aby se vytvořila kůrčička, a poté teplotu zmírníme.
Do mixéru dáme růžičky brokolice a párkrát promixujeme, dokud nedostaneme strukturu hrubší rýže. Na pánev dáme opravdu trošinku olivového oleje a vsypeme brokolici, opékáme zprudka asi minutu za stálého míchání. Nyní osolíme, opepříme a vlijeme víno s vývarem, necháme odpařit. Vše stále na vysokou teplotu, aby se tekutina odpařila velmi rychle a brokolice se nerozvařila. Jakmile je tekutina pryč, stáhneme plamen na minimum a přidáme kousek másla a trochu strouhaného parmazánu. Dobře promícháme a ihned servírujeme s kuřecím steakem.
Brokolice má být al dente, prostě na skus a nesmí být rozvařená. Chutí má maličko připomínat rizoto, ale opravdu jen trochu. Je na rozdíl od rýže svěží a plná chutí sama o sobě.
Dobrou chuť
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI