Ingredience: | |||||
květák | 500 g | kurkuma | 1/2 lžičky | kuskus (bez lepku - kukuřičný) | 160 g |
zeleninový vývar | 500 ml | cibule | 1 ks | česnek | 2 stroužky |
cuketa | 200 g | černé olivy | 70 g | sýr feta (ovčí sýr) | 100 g |
olivový olej | dle potřeby | hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti |
petrželka | hrst |
Kuskus je vděčnou přílohou. Můžete jej uvařit na sladko i jako přílohu k zelenině nebo masu. Kuskus existuje i v bezlepkové podobě, což mi nyní vyhovuje a je i tak moc dobrý. Využila jsem tedy sezónní zeleninu a připravila zeleninovou podobu kuskusu, do kterého jsem použila květák s cuketou a „šmrc“ celému jídlu dodaly černé olivy a sýr feta.
Nejprve si uvaříme květák. Rozebereme jej na menší růžičky a dáme vařit do osolené vroucí vody, do které jsem přidala půl lžičky kurkumy. Květák tak získá hezky žlutou barvu a kurkuma se promítne i do jeho chuti. Květák vaříme cca 10 minut do měkka. Slijeme vodu a necháme květák v hrnci pod pokličkou.
Poté si uvaříme kuskus. V hrnci si na troše oleje zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme kuskus a promícháme (trochu stáhneme plamen). Vše zalijeme horkým vývarem a necháme pod pokličkou dojít (cca 7-8 minut), nevaříme.
Cuketu si nakrájíme na menší kousky a na pánvi si ji na troše oleje osmahneme. Stačí ji jen ochutit solí a pepřem.
Jakmile máme vše nachystáno, stačí už jen dát jednotlivé ingredience dohromady. Smícháme kuskus s květákem, cuketou a nakrájenými olivami. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a posypeme sýrem feta a zakápneme olivovým olejem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI