Ingredience: | |||||
malý květák | 1 ks | střední cibule | 1 ks | česnek | 2 stroužky |
citronová tráva | 2 lžičky | čerstvý zázvor (lze použít i sušený cca 1-2 lžičky) | 2 cm | střední brambory | 2 ks |
koření garam masala | 2 lžičky | kari | 2 lžičky | chilli paprička | 1 ks |
kokosové mléko | 800 ml (2 plechovky) | hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti |
čerstvý koriandr | hrst | olej | dle potřeby | šťáva z 1 limetky | dle chuti |
Díky podzimnímu počasí začínám mít chuť na jídla, která mně tak říkajíc zahřejí i zevnitř, což karí rozhodně splňuje. Díky voňavému koření, zázvoru a chilli vás toto jídlo zahřeje a zasytí. Květákové karí je bezmasou variantou tohoto pokrmu, což mu však neubírá na jeho lahodnosti. Pakliže hledáte bezmasou variantu jídla a máte rádi trochu pálivé, tak je toto jídlo jako stvořené pro vás.
Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Stejně tak i česnek. Chilli papričku si přepůlíme a vyndáme semínka, nakrájíme ji nadrobno. Citronovou trávu si omyjeme a naklepeme nožem (já ji nechávám při vaření v celku a pak na konci z jídla vyndávám). Zázvor si oloupeme a najemno nakrájíme. Stejně tak oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Nakonec si nachystáme květák, který si rozebereme na jednotlivé růžičky, propláchneme a osušíme. Košťál nevyhazujeme, nakrájíme jej na drobné kostičky a přidáme k bramborám.
V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, zázvor, citronovou trávu a chilli papričku. Vše krátce orestujeme. PO chvíli přidáme brambory a nakrájený květákový košťál a opět orestujeme. Po chvíli přidáme brambory a nakrájený květákový košťál a opět orestujeme. Směs posypeme nejdříve kořením garam masala a pak kari kořením. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalíme. Směs zalijeme kokosovým mlékem a vaříme na mírném plameni cca 10 minut, poté přidáme na růžičky obraný květák a vaříme ještě 5 - 10 minut, tak aby byl květák měkký. Nakonec karí dochutíme šťávou z limetky, solí a pepřem.
Karí můžete podávat např. s rýží nebo s chlebem naan. K dochucení pak dle libosti ještě chilli papričky či limetkovou šťávu.
Inspirace: www.apetitonline.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI