Květákové karí zpět

Ingredience:
malý květák1 ksstřední cibule1 ksčesnek2 stroužky
citronová tráva2 lžičkyčerstvý zázvor (lze použít i sušený cca 1-2 lžičky)2 cmstřední brambory2 ks
koření garam masala2 lžičkykari2 lžičkychilli paprička1 ks
kokosové mléko800 ml (2 plechovky)hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chuti
čerstvý koriandr hrstolej dle potřebyšťáva z 1 limetky dle chuti
malý květák 1 ks, střední cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, citronová tráva 2 lžičky, čerstvý zázvor (lze použít i sušený cca 1-2 lžičky) 2 cm, střední brambory 2 ks, koření garam masala 2 lžičky, kari 2 lžičky, chilli paprička 1 ks, kokosové mléko 800 ml (2 plechovky), hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, čerstvý koriandr hrst, olej dle potřeby, šťáva z 1 limetky dle chuti

Příprava

Díky podzimnímu počasí začínám mít chuť na jídla, která mně tak říkajíc zahřejí i zevnitř, což karí rozhodně splňuje. Díky voňavému koření, zázvoru a chilli vás toto jídlo zahřeje a zasytí. Květákové karí je bezmasou variantou tohoto pokrmu, což mu však neubírá na jeho lahodnosti. Pakliže hledáte bezmasou variantu jídla a máte rádi trochu pálivé, tak je toto jídlo jako stvořené pro vás.

Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Stejně tak i česnek. Chilli papričku si přepůlíme a vyndáme semínka, nakrájíme ji nadrobno. Citronovou trávu si omyjeme a naklepeme nožem (já ji nechávám při vaření v celku a pak na konci z jídla vyndávám). Zázvor si oloupeme a najemno nakrájíme. Stejně tak oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Nakonec si nachystáme květák, který si rozebereme na jednotlivé růžičky, propláchneme a osušíme. Košťál nevyhazujeme, nakrájíme jej na drobné kostičky a přidáme k bramborám.

V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, zázvor, citronovou trávu a chilli papričku. Vše krátce orestujeme. PO chvíli přidáme brambory a nakrájený květákový košťál a opět orestujeme. Po chvíli přidáme brambory a nakrájený květákový košťál a opět orestujeme. Směs posypeme nejdříve kořením garam masala a pak kari kořením. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalíme. Směs zalijeme kokosovým mlékem a vaříme na mírném plameni cca 10 minut, poté přidáme na růžičky obraný květák a vaříme ještě 5 - 10 minut, tak aby byl květák měkký. Nakonec karí dochutíme šťávou z limetky, solí a pepřem.

Karí můžete podávat např. s rýží nebo s chlebem naan. K dochucení pak dle libosti ještě chilli papričky či limetkovou šťávu.

2017-10-09 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: www.apetitonline.cz

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI