Květákovo-cizrnové placky pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
květák200 gvařená cizrna/předvařená z cizrny5 vrchovatých lžiccizrnový nálev/voda5 lžic
celozrnná špaldová mouka150 gvejce2 kssezamová semínka2 lžíce
česnek1 stroužeksekané bylinky (pažitka a petrželka) hrstsůl dle chuti
květák 200 g, vařená cizrna/předvařená z cizrny 5 vrchovatých lžic, cizrnový nálev/voda 5 lžic, celozrnná špaldová mouka 150 g, vejce 2 ks, sezamová semínka 2 lžíce, česnek 1 stroužek, sekané bylinky (pažitka a petrželka) hrst, sůl dle chuti

Příprava

Na pořadu dnešního dne byl květák. Tatínek má nejraději obalovanou klasiku, tak jsem mu ji chtěla splnit. Naopak naše žížala květák v této podobě nechce, takže pro ni jsem dělala KVĚTÁKOVO-CIZRNOVÉ PLACKY. Nutno přiznat, že jsem je stejně líně osmažila v pánvi s tím klasickým, takže nějak velmi zdravější to nebylo, no ale aspoň ta cizrna. Nakonec to stejně dopadlo tak, že dítě ujídalo tatínkovi obalovaný a tatínek dítěti placky.

Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka (trvá to přibližně 10 minut). Ty poté umístěte do mixeru společně s cizrnou, nálevem, stroužkem česneku a dvěma žloutky. Rozmixujte na hladkou kaši. Do ní přisypejte mouku, sekané bylinky, sezamová semínka a osolte. Na závěr ještě sníh ušlehaný z bílků. Těsto má konzistenci třeba hustější bublaniny nebo nočků, nedá se z něj přímo tvarovat, ale nemělo by to ničemu vadit. Lžící jsem dělala bobky na rozpálenou pánev a takto jsem placičky smažila. Pokud budete chtít zdravější variantu, jistě půjdou stejným způsobem i upéct v troubě. Nedělejte placičky vyšší než zhruba jeden centimetr, pravděpodobně by se dobře nepropekly. 

Servírovat můžete třeba s bramborovou kaší nebo jen tak, s dipem z bílého jogurtu a bylinek. 

Dětská specifika

  • recept jsem vzhledem ke složení základních surovin (květák a cizrna) zařadila do kategorie od 1 roku
  • taktéž celé vejce je pro větší množství bílkovin vhodné až po prvním roce
  • problematický může být i česnek, který nadýmá a má štiplavou chuť, roční dítě by jej ale už mělo zvládnout
2016-06-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI