Ingredience: | |||||
květák | 1 kg | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
velká cibule | 1 ks | velká vejce (nebo 8 menších) | 6 ks | máslo | 2 lžíce |
smetana 31% | 200 ml | nakrájená pažitka | 1 lžíce |
Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vaříme do měkka (cca 12 minut), poté scedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.
Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzistenci míchaných vajíček, takže pozor, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přesušená.
Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.
Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI