Květákový mozeček zpět

Ingredience:
květák1 kgsůl dle chutipepř dle chuti
velká cibule1 ksvelká vejce (nebo 8 menších)6 ksmáslo2 lžíce
smetana 31%200 mlnakrájená pažitka1 lžíce
květák 1 kg, sůl dle chuti, pepř dle chuti, velká cibule 1 ks, velká vejce (nebo 8 menších) 6 ks, máslo 2 lžíce, smetana 31% 200 ml, nakrájená pažitka 1 lžíce

Příprava

Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vaříme do měkka (cca 12 minut), poté scedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.

Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzistenci míchaných vajíček, takže pozor, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přesušená.

Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.

2019-10-04 Hlavní chody

Poznámka

Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI