Kynuté knedlíky s povidly a borůvkami zpět

Ingredience (20 - 25 ks dle velikosti):
hrubá mouka1 kgčerstvé droždí1/2 kostkyvejce1 ks
vlažné mléko500 mlsůl špetkacukr krystal1 - 2 lžíce
povidlacca 1 zavařovací skleniceborůvky125 g
K podávání:
strouhaný tvrdý tvaroh dle chuticukr moučka dle chutimáslo dle chuti
zakysaná smetana dle chuti
hrubá mouka 1 kg, čerstvé droždí 1/2 kostky, vejce 1 ks, vlažné mléko 500 ml, sůl špetka, cukr krystal 1 - 2 lžíce, povidla cca 1 zavařovací sklenice, borůvky 125 g, strouhaný tvrdý tvaroh dle chuti, cukr moučka dle chuti, máslo dle chuti, zakysaná smetana dle chuti

Příprava

Kynuté knedlíky byly přáním rodiny. Přiznám se, že knedlíky s ovocem dělám raději z tvarohového těsta, ale řekla jsem si, proč to nezkusit. Přiznávám, že na chuti je to znát a myslím, že každá z těchto příprav má něco do sebe. U nás jsme si je připravovali s domácími povidly a borůvkami a nemohl chybět ani tvaroh, cukr, máslo a zakysaná smetana.

Do mísy si prosejeme mouku, uděláme v ní důlek a doprostřed rozdrobím do něj droždí. Na droždí nasypeme cca 1 lžíci cukru krystal a přidáme 1 - 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do směsi přidáme zbytek mléka, špetku soli a vejce a prohněteme. Vypracujeme středně tuhé těsto, které by se nám nemělo lepit. Těsto necháme ještě cca 30 minut kynout v míse. Z vykynutého těsta si pomocí válečku vyválíme placku o výšce cca 1 centimetr a pomocí velkého hrnku vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého z nich dáme lžičku povidel a pořádně utěsníme a vytvarujeme do kuličky. Takto udělané knedlíky necháme ještě cca 10 minut dokynout. Poté je vaříme ve vroucí vodě cca 5 - 8 minut. Po vytažení knedlíky musíme propíchat vidličkou nebo špičkou nože (jinak by se nám srazily). Podáváme např. se strouhaným tvrdým tvarohem, borůvkami, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Kdo má rád, může přidat i zakysanou smetanu. Pokud jde o náplň, je také možné připravit s ovocem, které zrovna doma máte (borůvky, jahody, meruňky apod.)

2017-09-29 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila, Roman Vaněk

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI