La peperonata…aneb jídlo chudých plné papriky a rajčat zpět

Ingredience:
cibule1-2 ksbarevné papriky3 ksbalsamikový ocet1 lžíce
olivový olej3 lžícesůl špetkačerstvá neloupaná rajčata500 g
zelené olivy hrst
cibule 1-2 ks, barevné papriky 3 ks, balsamikový ocet 1 lžíce, olivový olej 3 lžíce, sůl špetka, čerstvá neloupaná rajčata 500 g, zelené olivy hrst

Příprava

Opět jsem si po dlouhé době pročítala moji 30 let starou italskou kuchařku, co mi tenkrát daroval bývalý tchán. A narazila jsem na recept, který už jsem strašně dlouho chtěla udělat, protože všechno co v něm je jsou jen samé zdravé věci, které mám ráda. Je tam samá zelenina, takže by peperonata měla potěšit i vegetariány a příznivce hubnutí, samozřejmě pokud to nepřeženete s oliváčem. Smích

Italská kuchyně je známá hlavně díky svým kořenům venkovské, chudé kuchyně. Ale právě proto je tak skvělá a jednoduchá. Dříve se vařilo pouze z toho, co se mělo doma a těch pár ingrediencí se smíchalo. Další příkladem je právě „la peperonata“. Jednoduchý recept na bázi paprik a rajčat, který se liší region od regionu. A jak tomu v Itálii bývá i dům od domu. Já jsem nechtěla pátrat po všech variantách, protože jich je opravdu hodně, sáhla jsem teda na jistotu a vytáhla moji starou kuchařku.

Peperonata je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k masům. Světe div se ale, jelikož jsem toho včera udělala plnou pánev a bylo to strašně dobré i studené, tak jsem to v průběhu včera celé snědla na místo večeře! Přiloha nepříloha. Jinak je to typicky letní recept, i když si myslím, že se to dá skvěle konzumovat celoročně.

A ty varianty? Jen pro příklad, někdo rád přidává ještě česnekoregánolilkyřapíkatý celer, dokonce i bramborybazalku nebo někdo i vývar. Určitě je ale spousta dalších variant, které dělají doma babičky podle rodinných tradic.

Jak jsem to teda udělala já?
Postup:

  • nakrájejte cibuli na tenké plátky a dejte ji osmahnout na olivovém oleji
  • jakmile lehce zezlátne, přidejte papriky nakrájené na proužky (samozřejmě je potřeba je předem omýt a vyndat vnitřek)
  • smažte všechno na mírném ohni zhruba 20 minut, dokud papriky nezměknou
  • následně je zalijte octem a posolte
  • přidejte rajčata a olivy a nechte na mírném ohni pomalu bublat dalších cca 20 minut, občas promíchejte
  • papriky musí být měkké, ale nesmí zase zkašovatět
  • no a to je vše, podávejte teplé nebo studené, jako přílohu nebo to prostě snězte celé jako já!
2015-02-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno červené
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI