Ingredience: | |||||
cibule | 1-2 ks | barevné papriky | 3 ks | balsamikový ocet | 1 lžíce |
olivový olej | 3 lžíce | sůl | špetka | čerstvá neloupaná rajčata | 500 g |
zelené olivy | hrst |
Opět jsem si po dlouhé době pročítala moji 30 let starou italskou kuchařku, co mi tenkrát daroval bývalý tchán. A narazila jsem na recept, který už jsem strašně dlouho chtěla udělat, protože všechno co v něm je jsou jen samé zdravé věci, které mám ráda. Je tam samá zelenina, takže by peperonata měla potěšit i vegetariány a příznivce hubnutí, samozřejmě pokud to nepřeženete s oliváčem. Smích
Italská kuchyně je známá hlavně díky svým kořenům venkovské, chudé kuchyně. Ale právě proto je tak skvělá a jednoduchá. Dříve se vařilo pouze z toho, co se mělo doma a těch pár ingrediencí se smíchalo. Další příkladem je právě „la peperonata“. Jednoduchý recept na bázi paprik a rajčat, který se liší region od regionu. A jak tomu v Itálii bývá i dům od domu. Já jsem nechtěla pátrat po všech variantách, protože jich je opravdu hodně, sáhla jsem teda na jistotu a vytáhla moji starou kuchařku.
Peperonata je braná v Itálii jako příloha. Jako ostatně většina úprav zeleniny (teda asi kromě „parmigiana di melanzane„, ale určitě je toho i víc, jen mě teď nic jiného nenapadá). Servíruje se nejlépe k masům. Světe div se ale, jelikož jsem toho včera udělala plnou pánev a bylo to strašně dobré i studené, tak jsem to v průběhu včera celé snědla na místo večeře! Přiloha nepříloha. Jinak je to typicky letní recept, i když si myslím, že se to dá skvěle konzumovat celoročně.
A ty varianty? Jen pro příklad, někdo rád přidává ještě česnek, oregáno, lilky, řapíkatý celer, dokonce i brambory, bazalku nebo někdo i vývar. Určitě je ale spousta dalších variant, které dělají doma babičky podle rodinných tradic.
Jak jsem to teda udělala já?
Postup:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI