Lasagne zpět

Ingredience:
lasagne12 - 15 plátků
Masovo rajčatová směs:
mletá vepřová plec500 gpasírovaná rajčata500 golivový olej2 lžíce
cibule1 ksčesnek4 stroužkysušená bazalka1 lžička
sušené oregano1 lžičkasušený tymián1/2 lžičkysůl dle chuti
pepř špetkacukr1 - 2 lžičky
Sýrový bešamel:
máslo2 lžícehladká mouka2 lžícemléko500 - 700 ml
nastrouhaná gouda100 gsůl dle chutibílý mletý pepř špetka
muškátový květ1/2 lžičky
Dále:
olivový olej na vymazání pekáčku1 lžícenastrouhaný parmazán na zapečení100 g
lasagne 12 - 15 plátků, mletá vepřová plec 500 g, pasírovaná rajčata 500 g, olivový olej 2 lžíce, cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, sušená bazalka 1 lžička, sušené oregano 1 lžička, sušený tymián 1/2 lžičky, sůl dle chuti, pepř špetka, cukr 1 - 2 lžičky, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, mléko 500 - 700 ml, nastrouhaná gouda 100 g, sůl dle chuti, bílý mletý pepř špetka, muškátový květ 1/2 lžičky, olivový olej na vymazání pekáčku 1 lžíce, nastrouhaný parmazán na zapečení 100 g

Příprava

Lasagne jsou u nás velmi oblíbenou těstovinou, která se nemusí vždy připravovat jen klasickým způsobem. Já se však rozhodla, že tentokrát experimentovat nebudu a zůstanu u mého "tradičního" receptu.

Na rozpáleném oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na plátky nakrájený česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restuje cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Pak přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí či cukrem.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalijeme bešamel, a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo rajčatová směs. Tu zasypeme parmazánem a zapékáme v troubě na 180 st. cca 20 - 30 minut. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě 15 minut "dojít".

P.S. Důležité je, aby každý jednotlivý plátek lasagní byl zcela potopen v bešamelu nebo masovo rajčatové omáčce. Pokud tomu tak nebude, vysuší se, ztvrdne a bude nepoživatelný.

2015-05-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI