Ingredience: | |||||
vařené moučné brambory | 300 g | hladká mouka | 80-100 g | sůl | 1/4 lžičky |
sádlo / máslo na potření | 1 lžíce | švestková povidla | 1 bal | mák mletý | 1 bal |
moučkový cukr na posypání | 1 lžíce |
Když se řekne lokše, představím si je s povidly a zasypané hromadou máku. Tyto tenké bramborové placky jdou ale připravovat i na slano, úžasné jsou třeba s kysaným zelím a trochou opečené slaniny nebo jako příloha k pečené huse. Vy si na ně nezapomeňte nakoupit moučné brambory (typu C) od českých zemědělců a pak si je potřete rozpuštěným máslem. Já osobně miluji přesně taková jednoduchá jídla z několika surovin, která udělají velkou parádu.
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (brambory musí být nastrouhané opravdu najemno). Poté přidáme hladkou mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto.
Poté si utvoříme váleček, který rozdělíme na 8-10 dílků. Každý díl vyválíme na placku silnou asi 1-2 mm (přiměřeně podsypáváme podle potřeby moukou).
Placky opékáme na sucho na rozpálené pánvi z obou stran. Upečené lokše omastíme rozpuštěným sádlem nebo máslem a přiklopíme miskou, aby zvláčněly.
Placky potřeme povidly, zarolujeme jako palačinky a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI