Losos v koprové marinádě, pečené rozmarýnové brambory a domácí česneková majonéza zpět

Ingredience:
filet z lososa nebo pstruha lososovitého500 golivový olej4 lžícecitronový pepř1 lžička
kopr1 lžičkacitronová kůra1/2 lžičkyrůžová himalájská sůl1/2 lžičky
Majonéza:
žloutek2 ksolivový olej100 mlslunečnicový olej150 l
citronová šťáva20 mlčesnek3 - 5 stroužkůdijonská hořčice1 lžička
bílý vinný ocet nebo suché bílé víno pár kapeksůl dle chutipepř špetka
Brambory:
brambory dle potřebyrozmarýn dle chuti
filet z lososa nebo pstruha lososovitého 500 g, olivový olej 4 lžíce, citronový pepř 1 lžička, kopr 1 lžička, citronová kůra 1/2 lžičky, růžová himalájská sůl 1/2 lžičky, žloutek 2 ks, olivový olej 100 ml, slunečnicový olej 150 l, citronová šťáva 20 ml, česnek 3 - 5 stroužků, dijonská hořčice 1 lžička, bílý vinný ocet nebo suché bílé víno pár kapek, sůl dle chuti, pepř špetka, brambory dle potřeby, rozmarýn dle chuti

Příprava

Tahle ryba se na našem jídelníčku zabydlela celkem rychle. A směle říkám, že bych jí kolikrát klidně vyměnila za flák masa. Ač bych tomu nikdy dřív sama nevěřila. Dcerka naštěstí od začátku veškeré ryby miluje a o to je to jednodušší.

Rybu si rozkrájíme na jednotlivé porce a potřeme jí z obou stran směsí, kterou jsme si vytvořili ze všech uvedených ingrediencí. Naskládáme do uzavíratelné misky a zalijeme zbylou marinádou. Necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat. Mezitím si nachystáme majonézu. Pokud na ní nechcete nechat ruce (jako já), použijte mixér a ne jen samotnou metličku. Nejdříve začneme šlehat žloutky spolu s hořčicí a pak pomalu přikapáváme olej (asi tak třetinu z celkové dávky). Směs začne pomalu houstnout a my můžeme za stálého mixování přilévat pomalu i zbylý olej. Když má směs hustotu majonézy, přilijeme ještě polovinu citronové šťávy, trochu vína nebo vinného octa a přidáme česnek. Nakonec okořeníme solí, pepřem a podle chuti i zbytkem citronové šťávy. Dáme vychladit do lednice. Marinovaného lososa opékáme na pánvi s nepřilnavým povrchem, kůží dolů, na lžíci olivového oleje. Smažíme asi 5 minut kůží dolů, pak obrátíme a ještě asi 3 minuty z druhé strany (záleží na velikosti a výšce filetů). Podáváme s domácí majonézou a pečenými nebo vařenými bramborami, případně s hranolkami. Dobrou chuť!

2016-02-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI