Ingredience: | |||||
filet z lososa nebo pstruha lososovitého | 500 g | olivový olej | 4 lžíce | citronový pepř | 1 lžička |
kopr | 1 lžička | citronová kůra | 1/2 lžičky | růžová himalájská sůl | 1/2 lžičky |
Majonéza: | |||||
žloutek | 2 ks | olivový olej | 100 ml | slunečnicový olej | 150 l |
citronová šťáva | 20 ml | česnek | 3 - 5 stroužků | dijonská hořčice | 1 lžička |
bílý vinný ocet nebo suché bílé víno | pár kapek | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
Brambory: | |||||
brambory | dle potřeby | rozmarýn | dle chuti |
Tahle ryba se na našem jídelníčku zabydlela celkem rychle. A směle říkám, že bych jí kolikrát klidně vyměnila za flák masa. Ač bych tomu nikdy dřív sama nevěřila. Dcerka naštěstí od začátku veškeré ryby miluje a o to je to jednodušší.
Rybu si rozkrájíme na jednotlivé porce a potřeme jí z obou stran směsí, kterou jsme si vytvořili ze všech uvedených ingrediencí. Naskládáme do uzavíratelné misky a zalijeme zbylou marinádou. Necháme v lednici alespoň hodinu odpočívat. Mezitím si nachystáme majonézu. Pokud na ní nechcete nechat ruce (jako já), použijte mixér a ne jen samotnou metličku. Nejdříve začneme šlehat žloutky spolu s hořčicí a pak pomalu přikapáváme olej (asi tak třetinu z celkové dávky). Směs začne pomalu houstnout a my můžeme za stálého mixování přilévat pomalu i zbylý olej. Když má směs hustotu majonézy, přilijeme ještě polovinu citronové šťávy, trochu vína nebo vinného octa a přidáme česnek. Nakonec okořeníme solí, pepřem a podle chuti i zbytkem citronové šťávy. Dáme vychladit do lednice. Marinovaného lososa opékáme na pánvi s nepřilnavým povrchem, kůží dolů, na lžíci olivového oleje. Smažíme asi 5 minut kůží dolů, pak obrátíme a ještě asi 3 minuty z druhé strany (záleží na velikosti a výšce filetů). Podáváme s domácí majonézou a pečenými nebo vařenými bramborami, případně s hranolkami. Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI