Makarony s omáčkou z dýně hokaido zpět

Ingredience:
malá dýně hokaido1 ksčesnek2 stroužkydýňový olej1 lžíce
sůl1 špetkapepř1 špetkasmetana1 velká lžíce
parmazán1 velká lžícetymián1 snítkamakarony2 porce
sůl do těstovin1 lžičkavoda na přípravu těstovin1 litrolej do těstovin1 lžička
hoblinky parmezánu1 hrstkadýňový olej1 lžíce
malá dýně hokaido 1 ks, česnek 2 stroužky, dýňový olej 1 lžíce, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, smetana 1 velká lžíce, parmazán 1 velká lžíce, tymián 1 snítka, makarony 2 porce, sůl do těstovin 1 lžička, voda na přípravu těstovin 1 litr, olej do těstovin 1 lžička, hoblinky parmezánu 1 hrstka, dýňový olej 1 lžíce

Příprava

Vám se jistě povedlo vypěstovat i větší kousky. Nebojte se je použít jako pečenou přílohu nebo vyzkoušejte dýňovou polévku. Možná hokaido nezachutná všem hned, ale zaručeně napodruhé propadnete jejímu oranžovému kouzlu jako já. A pozor. Světlým náčiním raději dýńová jídla nemíchat. Mohlo by se stát, že bude mít navždy oranžový nádech. Jinak s její přípravou určitě nebude žádný problém. Je to jedna z nejjednodušších omáček vůbec! 

  1. Dýni si omyjeme, zbavíme ji stopky a "bubáka" a rozpůlíme. Lžičkou vydlabeme střed se semínky a nakrájíme na středně velké kostky (2 x 2 cm). Plech nebo zapékací mísu vyložíme pečícím papírem, na který vyskládáme dýni a 2 očištěné stroužky česneku, zakápneme dýňovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 170 °C po dobu 25 minut. Dýně by měla být hezky měkká a mírně svraštělá. Schovejte si pár kousků hotové dýně na ozdobu.
  2. Upečenou dýni s oběma stroužky česneku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle hustoty přidáváme buď smetanu, tučné mléko nebo vodu. Vyberte si podle vlastních zvyků a chutí. Já jsem použila cca 1/4 hrnku mléka a pár lžic vody. Přidáme tymián a parmazán, dochutíme pokud nám přijde omáčka málo slaná a dáme na plotnu ohřívat, dokud nebudou hotové těstoviny. Necháme ještě přejít varem a podle konzistence přidáváme tekutiny.
  3. Na makarony si připravíme velký hrnec. Jakmile se voda se lžičkou oleje začne vařit, přidáme sůl a makarony. Vaříme dostatečně dlouho podle návodu na obalu.
  4. Naservírujeme spravedlivě, aby jsme se nehádali! Ozdobíme snítkou tymiánu, kostičkami dýně a posypeme hoblinkami parmazánu. Zakápneme dýňovým olejem nebo posypeme dýňovými semínky. Přeji dobrou chuť!
Já jsem použila dýňový panenský olej lisovaný za studena od české firmy BohemiaOil.cz. Tmavou barvou a chutí je sice výrazný, ale dýně k dýni sedá! ...nebo jak to bylo. O zdravotních benefitech a ceně dýňového oleje se více dozvíte přímo na stránkách firmy Bohemiaolej. 
2015-08-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI